NIPINURK: Just nii saad sa iga oma toidu maitsvamaks muuta!
Alustame Maitsed.ee nipinurga videotega, kus igal nädalal näitame lühidalt nippe, kuidas köögis lihtsamalt hakkama saada. Sellel nädalal õpime valmistama ürdivihta ehk bouquet garnit.
Bouquet garni ehk garneerimiskimp ehk ürdiviht on Prantsuse köögist tuntud klassikaline maitsekimp. Traditsiooniliselt koosneb bouquet garni kolmest põhiürdist: petersell, tüümian, loorber. Ürdid seotakse kimbuks kokku või pannakse väikesesse marlist kotikesse. Kokkusidumine võimaldab ürdid enne serveerimist toidust kergesti välja võtta.
Marlikotikese kasutamisel võiks lisada ka mõnda peenemat vürtsi, mida kimpu siduda ei saa - näiteks apelsinikoort või vürtsnelki või apteegitilli või sellerilehti või majoraani või paar musta pipra tera.
Kasutatakse suppide, hautiste ja puljongite maitsestamiseks. Lisatakse toiduvalmistamisel kohe alguses ning eemaldatakse valmis toidust.
Vaata videost, kuidas valmistada ürdivihta kolmel moel!