Ahjaa, veel üks asi. Paella nime hääldades tuleb LL tähed ära kaotada, ehk siis paeia.

On kerge end Hispaania, eriti Valencia tänavatel eksitada “the best paella” siltidest, üks kirjum kui teine. Kuid sellest õigest paellast jäävad nad paraku päris kaugele. Ja nii võidki oma õhtusööki nooblis restoranis alustada hoopis ühe suure riisiroaga, millel kahjuks paellaga pole suurt miskit pistmist.

Ja teate, ma kahtlustan, et siin on jälle see armastus salajane komponent, mis imet teeb. Armastus pere ja ühiste lõunasöökide vastu, selline mida kokk, kes on tööpostil, oma maitseaineriiulilt ei leia.

Valmistamisviis:

Paella valmistamiseks vajad Sa panni. Ja kuna paella nimetus ongi algupäraselt nime saanud tema pannist, siis arvesta, et pann on paella teos suhteliselt kriitilise tähtsusega. Selleks sobivad wok-pannid, mida tihtipeale oleme näinud erinevatel väliüritustel, enamasti erinevate riisi ja vokiroogade valmistamiseks. Peaasi, et elav tuli oleks, mille vunki saab vajadusel juurde või maha keerata.

1. Esmalt pane õli pannile, et see kuumaks ajada. Ühtlasi saad õli lisamisega pannile teada, kas Su pann on tasakaalus või mitte. Kui küsin Tonilt palju õli Sa panid, vastab ta muigega- mida rohkem, seda parem. Aga peaasi, et õige oliivõli oleks.
Tark mees, see meie peakokk.

Paella

2. Aeg soolata oma kana ja küülik. Meie targa koka õpetussõnade kohaselt, ole lahke - ehk siis ära soolaga koonerda. Nii kana kui küülik tuleks tükeldada samal päeval. Pruunista korralikult liha ning kui kui oled valmis, lükka liha äärtesse, et keskele jääks vaba ruum.

Paella

Paella

3. Lisa pannile tükeldatud rohelised oad. Ning prae neid ligi 5 minutit, et nad küll pehmeneks, kuid see mõnus krõmps peab ikka alles jääma.

Paella

4. On aeg lisada tomatipasta. Toni lisab juurde ka natukene peeneks hakitud küüslauku, aga teeb ka sealjuures ausa ülestunnistuse - tegelikult seda ei teha. Peale seda lisa kohe ka valged oad. Kui kasutad ube kuivatatud kujul, peaksid 24 tundi neid vees hoidma ning keetma seni kuni nad on pehmed. Sega kogu segu kokku ja lisa paprikapulber. Ning nüüd lase sel kõigel rahulikult 5 minutit küpseda.

Paella
Paella

Paella
5. Lisa vesi, arvestades 310 ml 100gr riisi kohta. Tegelikkuses peaks vee ja riisi vahekord olema 3:1, kuid siin ütleb Toni, et vett tuleb alati natukene rohkem panna. Kui vesi on keema tõusnud, on aeg lisada safran. Nii nagu soola puhulgi, tasub ka sellega helde olla. "No fear!”, ütleb Toni. Nii umbes 30ndat korda.

Paella

6. Nüüd on aeg riis lisada. Traditsioonide kohaselt tuleb see lisada risti kujul, sest see on parim viis kuidas riis jõuaks kogu pannile võrdselt. Eks peaksid pisut eeltööd tegema, milline riis sobib kõige paremini paella tegemiseks.

Lisa rosmariini kimp ja jälgi maagiat. Kui vesi on aurustunud ja riis pehme, keera tuli maha ja oota 10 minutit. Olgu, teen ausa ülestunnistuse, me 10 minutit ei jaksanud oodata, maksimum 5.

Paella
Paella
Paella
Tõsta pann lauale, otsi välja puust lusikad ja alustage söömist. Jah, tõelised Valencia elanikud ja paella entusiastid ei kasuta ei taldrikuid ega kahvleid-nuge. Aga olgem ausad, need olekski üleliigsed.

Paella
Paella