TOIDURAAMATU SOOVITUS: Raamat nii algajale napsisõbrale kui ka juba kogenumale asjatundjale
Viskiklubi kauaaegne president Toomas Tiivel on viskide juurest teinud kõrvalepõike ka muu alkoholi maailma. Raamat „Viinad ja peenemad napsid“ on järg Toomas Tiiveli raamatule „Viskimaailma teejuht“ (2007, kirjastus Hermes). Kui viskiraamatus oli juttu viskidest, siis käesolevas napsiraamatus on teemaks kõik teised destilleeritud alkohoolsed joogid, mille valmistamiseks ei ole kasutatud viinamarju – viinad, maitsestatud viinad, džinnid, rummid, puuvilja- ja marjaviinad, tekiilad, riisiviinad ning liköörid.
Raamatus antakse ülevaade nende ajaloost, tootmisest, tähtsamatest neid napse tootvatest maadest ja piirkondadest. Pikemalt on juttu ligi 200 erinevast napsist, koos nende ajaloo, fotode, tootmise iseärasuste ja maitseomadustega. Erinevaid marke on tutvustatud tähestiku järjekorras, valikul on arvestatud nende olulisust, erilisust, kvaliteeti, aga ka nende kättesaadavust ja populaarsust nii Eestis kui ka naabermaades. Lisatud on soovitusi, millal, miks, kus ja kuidas neid jooke juua.
Raamat on mõeldud nii algajale napsisõbrale, et aidata tal laialdasest valikust leida endale just see õige, kui ka juba kogenumale asjatundjale, et anda lisainfot selle kohta, mis tal parajasti klaasis või avamist ootavas pudelis on ja mida veel poodidest otsida tasuks.
Kui keegi nüüd küsib, miks me seda raamatut reisiajakirjas tutvustame, siis vastus on väga lihtne: tegu on suurepärase kultuuriloolise reisiraamatuga. Kohalik söök ja jook kuuluvad iga korraliku reisi juurde. Kas me teame, mis on genever ja kuidas seda valmistatakse või mis on Karukera ja kus seda valmistatakse või mis on shochu ja kuidas seda juuakse?
Tegu on omamoodi napsientsüklopeediaga – siit saab andmeid ligi 200 napsi kohta. Juttu ja pilte on maailma kuulsaimatest viinadest, džinnidest, rummidest, tequila’dest, likööridest, puskaritest jm. Saame teada, kuidas on üks või teine jook tekkinud ja levinud, kes on valmistajad ja kaubamärkide omanikud, kuidas jooke valmistatakse ja kuidas on neid tark manustada.
Lugemise teeb mõnusaks ka autori muhe huumorimeel. Stiilinäiteks üks kokteilisoovitus: „Kevad-Kossu: 4 cl Koskenkorva viina, pajuoks. Oks asetatakse kõrgesse klaasi, juurde valatakse viin. Juues kõditavad pajuurvad ninasõõrmeid.“
Eraldi tuleb kiita raamatu kujundust (Helje Eelma) ja rohket fotomaterjali. Mõni pilt vajanuks ehk selgitavat allkirja ja mõni foto on ehk sellise esindusliku albumi jaoks tehniliselt pisut amatöörlik, aga üldmuljet need ei riku. Kokkuvõttes on raamat nõnda maitsekas, et sobib külla minnes väga hästi pudeli asemel kingitusena kaasa võtta.
"Viinad ja peenemad napsid"
Toomas Tiivel
Valdkond: Toidu- ja reisikirjandus
Ilmumisaasta: 2009
Mõõtmed: 165x250
Väljaandja: Hermes
Raamat on saadaval Apollo poodides!