13. jaanuar kell 18:00 SAJA SAMMU TEEKOND / The Hundred – Foot Journey, USA, Lavastaja: Lasse Hallström 2014, 1h 56 min

Filmis "Saja sammu teekond" on Hassan Kadam (Manish Dayal) nooruke kokk, kellel on kokandusmaailma mõistes täiuslik kuulmine. Perekond Kadam, keda nende kodumaal Indias ei austata, kolib pereisa (Om Puri) eestvedamisel elama Lõuna-Prantsusmaale Saint-Antonin-Noble-Vali külasse. Küla on piltilus ja elegantne, seega ideaalne paik, kus avada India restoran Maison Mumbai. Siis aga saab nende plaanist haisu ninna kohaliku ja hinnatud restorani Le Saule Pleureur juhataja Madame Mallory (Oscari-võitja Helen Mirren). Naise jäine protest uustulnukate vastu kasvab sõjaks kahe toidukoha vahel. Aga Hassanis tärkab kirg Prantsuse köögi ja Madame Mallory võluva koka Marguerite'i (Charlotte Le Bon) vastu ning tema oskus kaht kultuuri imetabaselt ühendada loob midagi maagilist, mida isegi Madame Mallory enam eirata ei saa. Ta mõistab, et Hassan on tohutult andekas ja võtab noormehe oma tiiva alla.

Filmi juhatab sisse Eesti restoranikultuuri grand old man Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja ning rahvusvaheliselt tunnustatud restorani Gloria omanik ja peakokk Dimitri Demjanov.

20. jaanuar kell 18:00 TOIDUTOOJAD, Eesti Lavastaja: Kaisa Pits, 2014, 42 min

„Toidutoojad“ võtab vaatluse alla Torontos Eesti pagulaste poolt asutatud toiduärid ning tutvustab arhiivkaadrite ning intervjuude kaudu Eesti maitset välismaal. Toronto, mida ka väliseesti pealinnaks on kutsutud, oli pikka aega vähemalt Põhja-Ameerika eestlastele ka leivapealinnaks – Torontos küpsetatud must ja peenleib rändasid auto pakiruumis paljudesse eestlaste asupaikadesse. Aga Torontost sai ka pirukaid ja kringlit, korpe ja vahukoorekukleid, rosoljet ja kartulisalatit, tee- ja verivorsti, suitsuangerjat ja skumbriat punases marinaadis, hapukapsast ja verivorstist rääkimata. Torontos on tegutsenud kümneid eestlaste toiduärisid, film tutvustab neist viit. Filmi esilinastus Torontos toimus 21. septembril 2014 ja Eestis Tartus 26. märtsil 2015

Filmi juhatab sisse Eesti Rahva Muuseumi peavarahoidja Riina Reinvelt, kes on ka filmi üks produtsente.


27. jaanuar kell 18:00 LAUAKE KATA END / Just eat it, Kanada Lavastaja: Jen Rustemeyer, Grant Baldwin 2014, 1h 13 min

Kanada dokumentaalfilm on lugu meie igapäevasest toidu tarbimisest. Filmitegijad ja toiduarmastajad Jen Rustemeyer ja Grant Baldwin sukelduvad toiduraiskamise probleemi. Nad jälgivad, mis juhtub toiduga teel talust pere külmkappi. Jõudnud tõdemusele, et igal aastal läheb Põhja-Ameerikas miljardite dollarite väärtuses head toitu raisku, otsustavad nad pool aastat süüa ainult seda, mis on välja praagitud või ära visatud. Nende avastused on jahmatavad.

Filmi juhatab sisse Säästva Eesti Instituudi Keskkonnakorralduse programmijuht Harri Moora.