La Liste reastab paremusjärjestusse maailma 1000 restorani ning teeb seda äärmiselt uuenduslikul meetodil: kasutades puhtakujulist matemaatilist algoritmi.

Nimelt lõi Prantsuse-Ameerika süsteemiarhitekt Antoine Ribaut algoritmi, millele pandi Dante järgi nimeks Ciacco ning mis võttis oma arvutuste ja hinnangute aluseks umbes 200 erinevat restoranigiidi 92 riigist, nende hulgas ka Micheline ja Zagat ning lisas valikusse ka uue meedia keskkondade nagu TripAdvisor ja OpenTable avamused.

Nimelt lõi Prantsuse-Ameerika süsteemiarhitekt Antoine Ribaut algoritmi, millele pandi Dante järgi nimeks Ciacco ning mis võttis oma arvutuste ja hinnangute aluseks umbes 200 erinevat restoranikiidi 92 riigist.

Kogu La Liste koostamine läks maksma ligikaudu 300 000 eurot, mis aga tuli kokku umbes tosinalt erainvestorilt, kellede hulka kuulusi ka Nestlé ja Moët Hennessy.

La Listes on restorane kokku 48 riigist. Kõige enam tipprestorane mahtus nimekirja Jaapanist, kust jäi valikusse tervelt 126 tippkööki. Järgmisena tuleb Prantsusmaa 118 restoraniga ja kolmandada USA 101 restornaniga. Hiinast pääses nimekirja tervelt 69 tipptoidukohta. Saksamaa, Itaalia ja Hispaania kõik on esindatud nimekrijas aga enam kui 50 restoraniga. Euroopast oligi enim restorane La Listes, ligi pooled ehk 463 tippkööki.

Eesti parimad restoranid jäid maailma 1000 parima nimekirja lõppu, kuid on kenast maailma gastronoomiakaardil olemas. Nagu mainitud platseerus Eesti parim restoran Alexander Muhust 976. kohale, Noa Peakoka Saal paikneb 977. kohal, Swissoteli restoran Horisont 981. kohal ja Telegraafi hotelli restoran Tchaikovsky 983. kohal.

Eesti parimad restoranid jäid maailma 1000 parima nimekirja lõppu, kuid on kenast maailma gastronoomiakaardil olemas.

Maailma parimaks restoraniks valiti kolme Michelini-tärniga de l'Hotel de Ville Crissierist Šveitsist, teisele kohale platseerus restoran Per Se New Yorgist ja kolmandaks tuli Tokyo restoran Kyo Aji.

Võitjarestorani de l'Hotel de Ville esindaja ütles auhinna kätteandmisel, et edu toob alati mitte see kui tähelepandav ollakse välispidiselt ja kui palju veidrusi tehakse, vaid alati ja alati järjekindlus ning pidev kõrge tase.

Tervet La Liste nimekirja 1000 maailma parima restoraniga vaata SIIT!