29.11.2015, 15:15
Vanade retseptide renessanss toob käibele uusi maitseid
Üle 120 aasta vanune retsept piparkookide alternatiivi ehk nn jõulupuu kookide valmistamiseks üllatab äärmiselt lihtsa ja tagasihoidliku toorainenimekirjaga, aga veelgi enam üllatab ahjusoojade küpsiste maitse.
FOTO:
1893. aastal ilmunud raamatust „Kartovli kokk ehk õpetus, kuda kartovlidest 125 rooga valmistada võib” pärinev retsept kasutab taina põhilise komponendina jahu ja muna asemel hoopis kartulit.
Alguses võõrastavana tunduv idee kasutada kaneeli ja mandlilaaste eeldavas magusas tainas kartulit saab heakskiidu, kui kokkusegatud ja kreemjaks klopitud tainast esimest korda maitsta.
Tainas tekitab ajus skisofreenilist kakofooniat: ühelt poolt on tegemist kaneelist, mandlitest, heast võist ja suhkrukaramellist pakatava küpsiseseguga, taina tekstuur aga meenutab hõrku kartulipüreed. Ahjust võetud küpsised on kreemjad, aromaatsed ning äärmiselt põnevad – selge alternatiiv tänapäevastele piparkookidele.
Loe edasi Eesti Päevalehest!