10.09.2018, 09:00
PÕNEV! Vaata, kuidas on 100 aastaga muutunud see, mida pered lõunaks söövad
Õeldakse, et riidemoes ei ole midagi uut ning kõik, mis näib uus, on vaid uuesti kasutatud vana. Sama reegel kehtib tegelikkuses ka gastronoomias, kuid väikese erinevusega — mida kaugemale oleme me arenenud füüsilise töö tegemisest peaga töö tegemise suunas, seda “lahjemaks” on muutunud ka meie õhtusöögilaud.
FOTO:
Lahjem ei tähenda seda, et laualt puuduks liha või kala või et me kannataksime millegi puuduse käes. Lahjema alla tuleb silmas pidada fakti, et võrreldes näiteks 1915. aastaga sööme me palju vähem kartulit ning palju rohkem rohelisi salateid ja kergemaid juurvilju. Võrreldes 1950ndatega sööme me palju vähem saia ning palju enam taist ja rasvavaest liha.
Kulinaarseid suundi meie õhtusöögilaudadel on samapalju mõjutanud sõjad, majanduslikud arengud ja kultuur ning ajastu trendid. Meie ajastule on omane süüa palju salateid, värskeid juurvilju ning selle kõrvale taist liha. Mida söödi aga veidi enam kui 100 aastat tagasi ning kuidas on arenenud meie perede õhtusöögilaud?
Vaata videot ja saa teada!