Kaloriinfo menüüdel pole vähendanud klientide isu, vaid restoranide toidu rasvasust
Olete pannud tähele, et enamustes kiirtoidurestoranides on menüüde tagapoolel loetelu kaloritest, mida iga menüüs pakutav toit endas sisaldab. Kas see kaloriarvestus on pannud teid mõnel korral loobuma rasvasest Big Mac'ist? Uus uuring avastas, et menüüdel kirjas olevad kalorid ei ole omanud mõju klientidele vaid restoranidele endile: kiirtoidu kohad on hakanud pakkuma vähema rasva ja kaloritega toitu.
Esimese uuringu viis läbi Johns Hopkins'i Bloomberg'i Avaliku Tervise Kool ja uuring avaldati novembrikuu ajakirjas "Health Affairs". Uuring avastas, et need USAs paiknevad kiirtoidurestoranid, mis avaldavad menüüdel oma toitude kalorsuse, pakuvad keskmisel 140 kilokalorit roa kohta vähem, kui seda ketid, kes toiduinfot ei avalda, vahendas Eater.com.
Uuringus kasutati andmeid 66lt USA suurimalt kiirtoidurestoranide ketilt ning selgus, et neil kellel oli kalorsuse info kirjas menüül pakkusid keskmiselt 263 kilokalorit ühe menüüs oleva toidu kohta. Sama number infot mittejagavate kettide puhul oli 402 kilokalorit.
Uuring ei anna aga teada seda, kas kiirtoidurestoranid hakkasid informatsiooni jagamisest tulenevalt pakkuma madalama kalorsusega toitu, või olid toidud juba "lahjemad" enne kaloriinfo jagamise algust. Alates 2016. aastast on kõikidel kiirtoidukettidel, millel on rohkem kui 20 restorani, kohustus kaloriinformatsiooni jagama hakata. Mõned kiirtoidukohad on aga juba 2012. aastast toidu sisuspetsiifilist infot klientidele jaganud.
Teine uuring, mis vaatles kiirtoidurestoranide menüüde kaloriinfo mõju inimeste tellimustele, leidis, et mõju reaalsuses inimeste otsustele ei ole. New Yorgi Langore Meditsiinikeskuse poolt läbi viidud uuring näitas, et vaid kalorite kogust informatsioonina jagades ei vähendata inimeste otsust süüa "lahjemalt".