Banaanid on tuntud oma kõrge kaaliumisisalduse poolest. Keskmise banaan sisaldab 422 mg kaaliumit, mis on 12% meie päevasest soovitavast kogusest. "Enamik ameeriklasi ei saa oma toidust piisavalt kaaliumi," ütleb Sylvia Wassertheil-Smoller, kes on Albert Einstein´i nimelise meditsiini kolledźi emeriitprofessor. "Nendel inimestel, kes tarbivad rohkem kaaliumi on väiksem ajurabanduse risk," ütleb Wassertheil-Smoller.

Keskmises banaanis on 102 kalorit, 17% päevasest C-vitamiini vajadusest ning 3 grammi kiudaineid. Samuti on 27 grammi süsivesikuid (ja 14 grammi suhkrut). Dietoloog Kristin Kirkpatrick ütleb, et paljud tema patsiendid kardavad banaani tarbida just oma kõrge süsivesikute sisalduse tõttu, kuid alati ei peagi sööma korraga tervet banaani. Lisaks saab banaani kasutada mõne muu toiduga koos nagu näiteks müsli või valmistada banaanidest hoopis mõni maitsev smuuti.

Kõigile, kes armastavad sporti on banaanist palju rohkem kasu kui mõnest proteiinijoogist. Banaan on odavam, selles puuduvad toiduvärvid ning see toidab keha samaväärselt kui mõni spordijook. Aastal 2012 viidi läbi uuring, milles osales 14 meessoost sportlast. Mehed läbisid 75-km pikkuse rattamaratoni, kus poolel grupil paluti iga 15 minuti järel tarbida pool banaani ja vett ning teisel grupil tass proteiinijooki. Testi korrati kolme nädala mööduses ning teisel korral pidi esimene grupp tarbima proteiinijooki ning teine banaani ning vett. Katse tulemused näitasid, et sporditulemused olid meestel kahe võistluse arvestuses samad, kuid teadlased avastasid, et kuna banaanides leidub aminohapet, mida on tarvis selleks, et suurendada dopamiini kogust ajus, siis sportlased, kes tarbisid banaani oli stressivabamad.

Mis sina arvad?