Luksuslik kalahautis
Koostisosad:
- 70 g porgandit
- 50 g apteegitilli
- 1 tk küüslaugu küüs
- 90 g varssellerit
- 360 g lõhefileed
- 450 g lõhekõhuääri
- 400 g krevette (koorimata)
- 360 g sinimerikarpe
- 30 g värsket apelsinimahla
- poole apelsini koor
- 15 g värsket greibi mahla
- 300 g vett
- 30 g tomatipastat
- 240 g purustatud tomatit
- 90 g tomatimahla
- 75 g valget kuiva veini
- 0.1 g safranit
- 1 tk loorberileht
- 3 tk valget pipart(tera)
- 30 g peterselli
- 20 g toiduüli
Valmistamine:
Koori sibul ja porgand ning tükelda u 1 cm kuubikuteks. Viiluta apteegitill ja lõika varsseller samuti u 1 cm juppideks. Puhasta lõhefilee ja lõika u 1 cm kuubikud. Eemalda krevettidel kestad, jäta need alles.
Kuumuta poti põhjas õli ja prae selles kergelt läbi porgand, sibul, apteegitill, küüslauk ja varsseller. Lisa potti loorber, tähtaniis ja terapipar, seejärel tomatipasta, lõhekõhuääred ja krevettide kestad. Kuumuta mõni minut.
Vala potti valge vein ja lase natuke aega keeda, seejärel lisa purustatud tomatid, tomatimahl, safran, vesi ning apelsini- ja greibimahl. Lase kogu kupatusel keema tõusta ja hauta tasasel tulel u 1 tund. Natuke aega enne tulelt eemaldamist lisa poole apelsini riivitud koor.
Lase hautisel veidi jahtuda, lase kannmikseris püreeks ja kurna läbi sõela. Tõsta kurnatud hautis tulele tagasi ja lisa sinna eelnevalt tükeldatud lõhefilee, puhastatud krevetid ja sinimerikarbid. Kuumuta u 4 minutit, kuni karbid on ilusti avanenud ning lõhe ja krevetid küpsenud. Enne serveerimist sega hautisesse hakitud petersell.