Chenin Blanc on täpselt see, mida parasjagu vaja. Ühena vähestest sortidest suudab ta säilitada erksa ja värske veini tunnuseks oleva happesuse ka kõige palavamas kliimas. Kui aga ühes ja samas viina­puuaias sobival pinnasel kasvanud 20–30aastaste puude käsikorjemarjad käivad läbi ka tammevaadist ja saavad jaksu hilisemaks veinikeldris arenemiseks, ehk siis kõik hea satub ühte pudelisse kokku, on see pudelitäis ka imetlust väärt.

Noorena lilleline ja mesine Chenin, milles on tavaliselt aimata magusaid õunu ja ananassi, võib küpsena olla hoopis komplekssem ja kohati isegi seletamatu. Veinide kvaliteedi tõusule on viimasel paarikümnel aastal aidanud kaasa istutusalade ja saagikuse vähendamine. Seda enam on heaks veiniks võimalusi ette valmistuda nii viinapuudel kui ka veinimeistritel.

Lõuna-Aafrikasse saabus Chenin Blanc tõenäoliselt 1655. aastal Ida-India laevakompanii laeval (järgmised paarsada aastat teati teda Steeni nime all), olles Prantsusmaal Loire’i orus viinamari juba 9. sajandist. Tõsi, Prantsusmaal on see sort peidetud kohalike päritolunimetuste taha või kuulub seguveinidesse: Coteaux du Layon, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Savennièr, Anjou, Crémant de Loire, Coteaux de l’Aubance, Jasnières, Montlouis, Saumur või Vouvray. Enamik sellest võib olla nii kuiv, poolkuiv kui ka õige magus. Ja mõned, näiteks crémant’d, on mõnusalt mulliga!

USA, Austraalia, Uus-Meremaa (haruldus!) või Lõuna-Aafrika pudeli­etikettidel on lõhnav neste rahvusvaheliselt tuntud nime all ja küllap see selgitab, miks Eestis on levinuimad just Lõuna-Aafrikas tehtud veinid. Kuidas küsida veini, mille nime ei oska hääldada?

Hea Chenin võib olla nii õhuke kui ka täidlane, ent värske, elava happega, reibas, aromaatne ja väga puuviljane, sobides peaaegu iga mõeldava toiduga. Hea Chenin võib olla nii magus kui ka kuiv, ent kahtlemata täiesti eriliselt joojasõbralik seltskonnavein, nõudmata nautimiseks mingeid eriteadmisi.

Lõuna-Aafrikas kutsutakse Chenini tööhobuseks, kuid ilmselgelt on selles tallis ka väga ilusaid elukaid, keda lausa peab võistlustel näitama.