Tursk ja lõkkekartul
Koostisosad:
Tursk
- 1 tk tursk (terve filee)
- natuke soola-pipart
Lõkkekartul
- veidi õli ja võid
- 4 tk kartulit
- veidi õli ja võid
- sl hapukoort
- 50 g värsket hakitud rohelist sibulat
Suitsuvõikaste
- g võid
- võimalusel suitsumaitselist soola
Lõkkekartul
Parim on teha väljas grillil. Tubastes tingimustes kuumuta ahi maksimumkraadini (250 °C). Aseta kartulid ahjuplaadile, kata grillsütega ja küpseta 30–45 minutit, kuni kartul on pehme. Lase kartulitel veidi seista ning koori ja tükelda väiksemateks kuubikuteks või lõhu kahvliga.
Kuumuta pann, lisa veidi õli ja võid, vala kartulid pannile ning lisa paar supilusikatäit hapukoort ja värsket hakitud rohelist sibulat. Kuumuta kuni 5 minutit, maitsesta soola ja pipraga ning serveeri.
Suitsuvõikaste
Pane 150 ml veega pott pliidile. Võta 150 g võid ja lõika kuubikuteks. Kui vesi on keema tõusnud, eemalda see tulelt, lisa või ja sega vispli või saumikseriga ühtlaseks emulsiooniks. Maitsesta soolaga. Kodustes tingimustes võib kasutada suitsumaitselist soola.
Tursk
Fileeri tursk, eemalda luud. Kuumuta pann ning lisa veidi õli ja võid. Raputa kala mõlemale poolele natuke soola-pipart ning aseta, nahk allpool, pannile. Prae keskmisel kuumusel, kuni nahk on ilusasti pruuniks ja krõbedaks muutunud. Lisa veel üks supilusikatäis võid ja kasta kala kuuma võiga seni, kuni selle pind ära küpseb. Serveeri.
Toidu juurde võib pakkuda värsket salatit või soolakurki ning kindlasti ohtralt värskeid ürte, näiteks tilli.