60 aastat kokanduses
Leif Mannerströmi karjäär algas juba 15aastaselt, kui ta läks tööle Rootsi ja Ühendriikide vahet sõitvatele kruiisilaevadele. Juba 23aastaselt sai temast Rootsi ajaloo noorim peakokk restoranis Henriksberg.

Aastal 1999 asus Mannerström juhtima restorani Sjömagasinet Göte­borgis. Mehe eesmärk oli luua õdusa õhkkonnaga sõbralik, kvaliteetset toitu pakkuv kalarestoran. Vaid 200 meetri kauguselt kalasadamast valiti iga päev parim ja värskeim kala- ja krabivaru. Meister­koka arvates on just Göteborg tänu oma asukohale parim paik, kus sellist söögikohta pidada. Leifi juhitav Sjömagasinet pärjati Michelini tärniga ning nimetati üheks parimaks meretoidurestoraniks Euroopas. Mannerström pidas seal peakoka ametit kümme aastat.
Toidu jaoks sobivat kala käib valimas peakokk ise. „Toit peab olema aus,” tutvustab Rootsi tuntuim kokk. „Värske ja kvaliteetne. Vähem tähtis ei ole ka see, kuidas toitu serveeritakse ning milline see välja näeb.”

Heeringas ja räim
Leif Mannerström on eriti kuulsaks saanud kalatoitudega. Ta on kirjutanud kümme kokaraamatut ja needki valdavalt mereandidest, kõige tuntum „Heeringas ja räim”, mis 2010. aastal ilmus ka eesti keeles. Sealt leiab üle saja retsepti, igaüht saadab tutvustav jutt ja valmistamisõpetus. Raamatus leidub nii uusi kui ka vanu hõrgutisi: marineeritud heeringat ja räime, vormi- ja pajaroogi, õrnsoola­heeringat ja -räime, praetud heeringat ja räime.
„Armastan heeringat ja räime juba lapsest saadik. Olen neid kalu püüdnud, valmistanud ja nautinud. Ja see on üks paganama hea raamat!” ei jää Leif tagasihoidlikuks. Ka Viking Cinderella menüüs pakuti heeringat seitsmel moel.
On tore kokkusattumus, et 2007. aastal kuulutati räim Eesti rahvus­kalaks ja just sel aastal käis Leif Manner­ström Eestis Rootsi toitu ja kalaroogi tutvustamas.

Kolm põlve kokkasid
Ka Mannerströmi poeg on Rootsis kokk. Mitte küll nii kuulus nagu Leif, kelle nägu ehib akvaviiti- ja veinipudeli etikette, kelle auks anti 2002. aastal välja postmark ja kelle 70 aasta juubeli puhul avati Mannerströmi-­nimeline tramm.
Küll aga näeb Leif suurt tulevikku oma lapselapses, kes on alles üheksa-­aastane, aga kes koos vanaisaga meeleldi köögis askeldab. „Tal on enda kokariided, põll ja noad,” näitab mees uhkusega fotot tumedate lokkis juustega poisist. Samuti on tal telefonis salvestatud hulk pilte vanaisale kingitud kookidest. Leifi pojatütar on 12aastane ning käib rohkem vanaema jälgedes, kes tegeleb aianduse ja lillekasvatusega.
2014 aastal alustati Rootsis sarjaga andekate lapskokkade leidmiseks – saate peakohtunik oli Leif Manner­ström, kelle oma lapselaps veel osaleda ei saanud, sest on veel liiga noor.