Koorene küülik

Koostisosad:
- 1.8 kg küülikut
- 50 g küpsetusmargariini
- 750 ml vett
- 2 tk köögiviljapuljongi kuubikut
- 120 g viilutatud peekonit
- 400 g porgandit
- 250 g sibulat
- 4 tk küüslauguküünt
- 20 g 3 cm pikkune jupp ingverit
- 3 tk kaneelikoort
- 0.25 tl jahvatatud kardemoni
- 150 g kuivatatud ploome
- 850 g kõrvitsat
- 200 ml vahukoort
- peotäis peterselli
Valmistamine:
Lõika küülik kuueks tükiks (kõige parem on seda teha lihakirvega): neli kintsu ja siis kereosa omakorda selgroogu pidi pooleks. Sulata suurel pannil margariin ja pruunista kõik tükid üsna kõrgel kuumusel õrnalt kuldseks. Lahusta puljong eraldi kausis kuumas vees ja sega hulka ka kardemon.
Koori porgandid ja lõika 1 cm paksusteks ratasteks. Puhasta sibulad ja lõika jämedateks ratasteks. Koori ingver ja lõika neljaks tükiks.
Pane suure ahjupoti põhja 2/3 porgandiratastest, sibulast, ploomidest, tervetest küüslauguküüntest ja ingverist. Laota sinna peale pooled peekoniviilud, siis pane umbes pooled küülikutükid, uuesti peekoniviilud ja jälle küülik. Kõige peale puista ülejäänud porgandid, sibul, ploomid, küüslauk ja ingver. Suska kaneelipulgad ka sügavamale liha vahele. Vala üle puljongiga ja pane umbes kaheks tunniks 180kraadisesse ahju.
Tund pärast ahju panemist kontrolli, et vedelik poleks ära aurustunud. Vajadusel lisa vett, et liha oleks 2/3 osas kaetud. Lisa kõige peale ka puhastatud ja kuubikuteks lõigatud kõrvits. Kui küülik on kaks tundi ahjus olnud, katsu selle valmidust kahvliga. Kui liha kondi küljest kergesti laiali laguneb, lisa koor ja pane veel 15 minutiks ahju. Serveeri koos pehmeks haudunud juurviljade ja koorekastmega. Raputa peale peeneks hakitud petersell. Kõrvale sobib hästi magus praekapsas.