Kas pudelivett võib juua igapäevaselt?

Plastpudelis olevat vett ei soovitata tarbida igapäevaselt, kuna vette võivad lahustuda plastid. Plastid lahustuvad pudeli küljest pika aja jooksul vees olevate mineraalide ja gaaside mõjul. See tähendab, et tervisele võivad olla ohtlikud mulliga veed. Vees olev gaas lahustab vedelikku ümbritsevat plasti kiiremini kui karboniseerimata vesi. Samas võib igapäevaselt juua muretult vett, mis on villitud klaaspudelisse. Seda juhul, kui tegemist pole mineraalveega. Klaaspudel ei sisalda inimesele kahjulikke aineid, mistõttu võib samal ajal villitud mitme aasta vanune klaaspudelis olev vesi olla kordades ohutum kui plastpudeli vesi poelettidel. Kõige turvalisem on aga endiselt tarbida joogiks kraanivett. Siinpuhul tasub vaid jälgida seda, et soovituslikult võiks vesi olla läbi juhitud filtrist, mis tagaks vee joogikõlblikkuse.

Kui ohtlikud on limonaadid, mis on villitud plastpudelitesse?

Kuna limonaadid on gaseeritud joogid, siis siinpuhul kehtib samuti seaduspärasus, et plastpudelis olev limonaad võib olla tervisele kahjulikum kui klaasist pudelis. Kuid ennekõike on need joogid inimesele kahjulikud just seetõttu, et need on happelised. Mida see tähendab? Inimene on kohastunud tarbima looduslikku vett, mille pH on vahemikus 6-9. 6 on nõrgalt happeline, 7 on neutralne ja 8-9 kergelt aluselised. Fanta, Coca-Cola ja teiste taoliste limonaadide pH on üldjuhul 2-3. Vett on kergem seedida kui limonaadijooke

Kindlasti on limonaadijookide tarbimise taluvuspiir individuaalne. Sama moodi nagu kohvi letaalne doos on keskmise täiskasvanud inimese jaoks ca 130 tassi päevas, ei ole ka väga palju limonaadi ühes päevas tervislik tarbida.

Ka plastpudelitel on ohukolmnurgad ning mõni plast on ohtlikum kui teine

Plastpudelite puhul tuleks jälgida, et kolmnurga kujulises märgikeses pudeli allosas oleks number 1,2,4 või 5. Samuti sobib toidumärgistusega plast.

ohukolmnurgad veepudelil

Kui pudelil on kirjas 6 või 7 ja kallata sinna sisse sooja jooki, võib see tervist ohustada. Näiteks on imikute organism eriti muutustele reageeriv ning lapsevanemad võiksid jälgida seda, et kui soojendatud piima pakutakse lapsele plastpudelist, võiks see olla vähemalt ohutumast plastist pudelis.

Soovitus: Kui tunnete, et olete väga janune, võiks eelistada klaaspudelis soolasemat vett ja mullidega. Karboniseeritud vesi omastub tänu selles lahustunud gaasidele kehas kiiremini.