KAS TEAD? Marmorja liha saamiseks pannakse sead dieedile
Sealihale marmorjat välimust saavutada pole lihtne. Ometi on leitud lahendus ka sellele. Hispaanias (ja ka Portugalis) kasvatatakse ibeeria musti sigu, keda dieedi peal hoitakse, et liha maitsvam ja mahlasem tuleks.

Mustad ibeeria sead on vabakasvatusel, st jooksevad vabalt ringi ja söövad seda, mis ette juhtub. Termin „ette juhtub” on vägagi suhteline ning tegelikult moodustavad notsude toidulaua lisaks rohule ürdid, juurikad, mahakukkunud oliivid ja viimase lihvi andmiseks eriti tähtsad tammetõrud. Sügisese rasvumisperioodi tammetõrudieet annab lihale vastupandamatult hõrgu maitse.
Suuremast osast seast valmistatakse sinki, kusjuures sõltuvalt söögipoolisest saadakse singikategooriad. Kaks tükki abaluude kohalt (Iberico Secreto) on, nagu nimigi viitab, eriline delikatess, sest pidevas liikumises olnud lihas on eriti marmorjas ja sobib suurepäraselt grillimiseks.
Täpsemalt vaata, millist liha õhtuks lauale panna Rimi lihaveebist.