TOIDUTEADUS: Mis vahe on toiduallergial ja toidutalumatusel?
Toiduallergia on immuunsüsteemi kiire ja tõsine reaktsioon toiduainetele. See võib põhjustada terve hulga klassikalisi allergiasümptomeid, nagu lööve, sügelus ja hingamisraskused. Kui täiskasvanute toiduallergiat põhjustavad enim kala, koorikloomad ja pähklid, siis lastel on peamisteks toiduallergeenideks piim ja munad.
Toidutalumatuse tüüpilised sümptomid võivad varieeruda nohust, kõhupuhitusest ja -krampidest kuni seede- ja hingamishäireteni.
Toidutalumatust esineb sagedamini kui toiduallergiat. Toidutalumatuse nähud ilmnevad aeglasemalt, sageli mitu tundi pärast mittetalutava toidu söömist. Tüüpilised toidutalumatuse sümptomid võivad varieeruda nohust, kõhupuhitusest ja -krampidest kuni seede- ja hingamishäireteni.
Inimesel võib olla talumatus ka mitme erineva toiduaine suhtes, mis muudab ka diagnoosimise keerulisemaks. Toidutalumatust on raske eristada ka teistest seedehäiretest, millel võivad olla samalaadsed sümptomid.
Kuidas teha vahet?
Toiduallergia:
- nähud ilmnevad kiiresti, sekundite või minutite jooksul pärast allergiat põhjustava toidu söömist;
- võib eriti ekstreemsetel juhtudel olla koguni eluohtlik;
- reaktsiooni võib esile kutsuda isegi väike kogus ebasobivat toiduainet;
- on lihtne diagnoosida spetsiaalsete testide abil.
Toidutalumatus:
- nähud ilmnevad aeglasemalt ja kestavad kauem, sümptomid tekivad enamasti seedeelundkonnas;
- sümptomid pole kunagi eluohtlikud;
- reaktsiooni tekkimiseks on vaja süüa üsna korralik kogus mittetalutavat toitu, kuigi leidub inimesi, kel tekivad vaevused ka väga väikeste koguste korral;
- inimesel võib olla isu just probleeme põhjustava toiduaine järele;
- on keeruline diagnoosida, sest usaldusväärseid teste on vähe