Millist vahuveini valida?
Prantsusmaa Cremant, Hispaania Cava ja Corpinnat, Itaalia Prosecco ja Uue Maailma vahuveinid - mis vahe neil on ja millist valida.
Cremant – Prantsusmaa vahuvein
Cremant on Prantsusmaa vahuvein, mida valmistatakse sarnaselt šampanjale traditsioonilise meetodi järgi. Erinevus seisneb peamiselt piirkonnas, kust viinamarjad pärinevad. Kui šampanjat võib toota ainult Champagne’i piirkonnas, siis cremant’se toodetakse erinevates Prantsusmaa regioonides, näiteks Alsace’is ja Loire’is. Need vahuveinid on tavaliselt õrnad ja aromaatsed.
Cava – Hispaania vastus šampanjale
Cava pärineb Hispaaniast, peamiselt Katalooniast, ning on samuti valmistatud traditsioonilise meetodi järgi. Sellel on tihti puuviljane ja kergelt röstitud pähklite noot.
Corpinnat – Kataloonia tippkvaliteet
Corpinnat on Hispaania vahuvein, mis pärineb Kataloonia südames asuvatest viinamarjaistandustest. See on loodud väikeste tootjate algatusel, et tõsta piirkonna vahuveinide kvaliteeti ja mainet. Corpinnat’d valmistatakse traditsioonilise meetodi järgi ning see peab vastama rangetele standarditele: käsitsi korjatud viinamarjad peavad olema pärit vähemalt 90% ulatuses Penedèsi piirkonnast ning kogu tootmisprotsess peab olema jätkusuutlik nii keskkondlikust kui ka kogukondlikust aspektist.
Prosecco – Itaalia vahuvein
Prosecco on Itaalia vahuvein, mis on valmistatud Charmat’ meetodil. See tähendab, et käärimine toimub suurtes roostevabast terasest paakides. Prosecco on tihti õunaliste ja lilleliste nootidega.
Avasta uut maailma!
Uue maailma vahuveinid, näiteks Tšiilist, Argentiinast, Austraaliast või Lõuna-Aafrikast on tihti puuviljased, troopiliste nootidega. Austraalia Sparkling Shiraz on näiteks punane vahuvein ja oma olemuselt täiesti ainulaadne.
Alkoholivabad vahuveinid – täiskasvanutele mõeldud valik
Pokaal ei pea tingimata sisaldama alkoholi, et sädelev ja pidulik olla. Prismas on saadaval lai valik alkoholivabasid vahuveine, mis on loodud spetsiaalselt täiskasvanute maitsemeeli silmas pidades. Need joogid pakuvad mitmekülgseid maitseelamusi ja võimaldavad kõigil olenemata eelistustest ühise laua taga tähistamisest osa saada. Kui oled endiselt jõululainel, saad valida kasvõi glögimaitselise vahuveini, varakevadist hõngu sisaldab aga rabarberi-kuusevõrsemaitseline vahuvein. Prisma mitmekülgsest alkovabade vahuveinide valikust leiad kindlasti nii intrigeerivaid kui ka traditsioonilisi peojooke.
Kui soovid siiski ehtsat šampanjat, kuid eelarve seab piirid, tasub pilk suunata Prismasse. Charles Vincent Champagne Brut KPN, mida Prisma ise maale toob. See on valmistatud „Pinot Noir“, „Pinot Meunier“ ja „Chardonnay“ viinamarjadest ning see on värske ja tsitruseline, pika järelmaitsega.
Mis teeb šampanja eriliseks?
Vaadates poes vahuveinide riiulit, võib küll nõutult õlgu kehitada, et miks mõni pudel teisest nii palju kallim on. Kui jätta kõrvale turundus – mitmed brändid on tihtipeale kallimad – tuleb mängu siiski piirkonna prestiižikus ning kogu tootmisprotsessile seatud nõuded. Parim näide rangelt piiratud alal valmivast vahuveinist on muidugi šampanja.
Šampanjat toodetakse ainult Prantsusmaal, Champagne’i piirkonnas, kus on ideaalsed tingimused viinamarjade kasvatamiseks. Šampanja valmistamisel kasutatakse küllaltki töömahukat ning aeganõudvat traditsioonilist meetodit (méthode champenoise), mis hõlmab teistkordset kääritamist pudelis. Ka šampanjamarjade valikule kehtivad ranged reeglid: kasutatavad viinamarjasordid on peamiselt „Chardonnay“, „Pinot Noir“ ja „Pinot Meunier“ ning neli vähem tuntud viinamarja. Kõrgeima kvaliteedi tagamiseks on šampanja tootmisprotsess väga täpselt reguleeritud. Ranged reeglid ning šampanjale sobilike viinamarjade kasvatamiseks pindala piiratus teeb šampanjast maailma hinnatuima vahuveini.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.