Angeelika Kang: nii pidulauda kui ka magustoite saab kaunistada lihtsalt ja looduslähedaselt
Angeelika Kang on naine, kes kodukokkade ja magustoidusõprade seas tutvustamist ei vaja. Kümnete kokaraamatute ja sadade retseptide autorina on ta Eestis üks tunnustatumaid omasuguste seas. Lisaks sellele, et ta on juba üle kümne aasta olnud populaarse kohviku Levier perenaine, mis on külastajate seas armastatud nii oma suurepärase menüü kui ka värvikireva ja ainulaadse makroonivaliku poolest, on ta laiemale üldsusele südamesse pugenud ka mahehäälse kohtunikuna populaarsest telesaatest „Eesti parim pagar“.
Ehkki retseptide loomine ja küpsetamine moodustab suure osa Angeelika tööst, jagub tal selle tegevuse vastu piisavalt armastust, et teha magustoite ka oma pere ja sõprade jaoks. Peod ja tähtpäevad on hea põhjus lähedased taas kokku kutsuda ning koosolemist nautida. Kui seda koosolemist saadab ka maitsev toit ja pidulik õhkkond, on Angeelika süda rahul.
Selleks, et pidulaud veelgi suursugusem oleks, armastab naine ehtida seda rohkete küünaldega. „Pidulikkust lisavad ka laudlina ja riidest servjetid,“ jääb Angeelika truuks talle igiomasele klassikalisele stiilile. Suure lillearmastajana kasutab ta lauadekooril neidki. Suvisel ajal nopib naine lauale kauneid ja erivärvilisi põllulilli, mis oma värvikirevas lihtsuses lisavad peolauale kodumaist hõngu. Talvisel ajal naudib aga värskete lõikelillede lopsakust ja külluslikku kaunidust. Loodusest leiab magustoidukuninganna ilu aga südatalvelgi, kui korjab näiteks piduliku jõuluõhtusöögi tarbeks lauale igihaljaid okaspuuoksi ja dekoratiivseid käbisid.
Mis puutub aga magustoitude kaunistamisse, siis ka nende puhul eelistab Angeelika lihtsust liigsele luksuslikkusele. „Minu jaoks on oluline, et magustoit näeks täpselt nii hea välja, nagu ta välja paistab. Samas ei tohi olla midagi ülepakutut – kõik peab olema ehe ja aus,“ jagab naine oma aastatepikkuse magustoitude küpsetamise vältel välja kujunenud põhimõtteid.
Sellegipoolest on küpsetisi ja kooke, mis nõuavad pisut külluslikumat dekoori, aga ka nendel puhkudel eelistab Angeelika pigem klassikalist lähenemist, kasutades oma magustoitude kaunistamisel näiteks värskeid marju, minimakroone või kullasära. Kui sügis pakub silmailu värvikirevate lehtede, pihlakate, pohlade või jõhvikatega, siis kasutab desserdimeister hea meelega kookide kaunistamisel neidki. „Talvel eelistan magustoite pigem ehtida rosmariiniokste ja põldmarjadega,“ jagab naine nutikaid, aga lihtsaid nippe, kuidas magusroog hooaega arvestades iga peolaua primadonnaks muuta.
Angeelika üheks suureks lemmikuks desserdilaual on lisaks küpsetistele ja kookidele ka jäätis. Heast ja kvaliteetsest toorainest valmistatud jäine maius lisab magustoidumenüüsse põnevat vaheldust. Ühe väga lihtsa, kuid piduliku ja klassikalise retseptina armastab naine kostitada oma külalisi hea ja kvaliteetse vanillijäätisega, mille valab serveerimisel üle Lõuna-Itaaliast pärit sidrunilikööri limoncello’ga – digestiiviga, millest on saanud omamoodi itaallaste külalislahkuse sümbol. Sellele soovitab Angeelika riputada peale pisut sidrunikoort, mis lisab magustoidule nii värvi kui ka veidi särtsu. „See on justkui segu magustoidust ja kokteilist,“ rõõmustab ta erinevate viiside üle, kuidas pidusööke väga lihtsate vahenditega tõeliselt pidulikuks muuta.
Ja nii ongi justkui võluväel saanud maitsvast toorainest magustoidumeistri laual mälestused ja unustamatud hetked koos oma pere ning lähedastega.