Peod ja tähtpäevad Angeelika Kangi moodi
Peod ja tähtpäevad on imeline võimalus kutsuda kokku pere- või sõpruskond, veeta koos aega oma lähedaste, aga miks mitte ka kaugematega – nendega, kellega väga tihti ei kohtuta. Ka kümnete kokaraamatute ja sadade retseptide autor Angeelika Kang, kes eestlaste südametes kannab koogikuninganna tiitlit, ei ütle ära heast võimalusest koos pere ja sõpradega kokku saada ning tähistada kõike seda, mis tähistamist väärib.
Olgugi et oleme vaid mõne sammu kaugusel jõulupidudest, aitavad kohviku Levier perenaisel külma aja üle elada mälestused soojadest Eestimaa suvedest, mil ta on katnud oma kaunil ja avaral koduterrassil pika laua sõpradele ja lähedastele ning ehtinud selle värvikirevate põllulilledega. „Loodus pakub nii palju võimalusi toidu dekoreerimiseks, eriti kui see tuleb oma aiast,“ leiab naine kodu lähedalt lihtsaid ja löövaid viise ka kookide ning küpsetiste ehtimiseks. Nii näiteks armastab ta kasutada magustoitude ilustamiseks värskeid marju suvel, pihla- ja pohlamarju sügisel ning rosmariinioksakesi talvel.
Suviseid tähtpäevi meeldib Angeelikale tähistada omatehtud toitudega, mis valmivad kiirelt ja kergelt – nii näiteks eelistab ta alati kasutada toitudes oma aias kasvatatud vilju ning küpsetada kõrvale juuretisesaia või Itaalia traditsioonilist oliiviõlirohket leiba focaccia’t.
Kui lapsed veel väikesed olid, olid ka pühad Angeelika peres erilise tähtsusega. Pidustuste ettevalmistusse oli kaasatud kogu pere, sealhulgas pojad Mark ja Sten. Nüüd, mil lapsed on juba suuremad ja küllatulijaid sageli kaugemaltki, on naise sõnul saanud tavaks peresiseselt kokku leppida, kes mida kaasa toob. „Nii ei lasku võõrustaja õlgadele liiga suur vastutuskoorem,“ selgitab tippkondiiter sellise kokkuleppe tagamaid.
Teinekord on jällegi tore tähistada just ühiselt kokates. „Koos toidu valmistamine on pakkunud alati suurt rõõmu,“ avaldab populaarse kokasaate „Eesti parim pagar“ mahehäälne kohtunik saladuse, kuidas tähtpäevi veelgi meeldejäävamaks teha. Kui üheskoos otsustatakse ka kooki küpsetada, on nende pere kindlad lemmikud sellised, mille valmistamine ei võta aega kauem kui ühe tunni. Nii jääb rohkem aega ka seltskonna nautimiseks.
Angeelika sõnul ei puudu tema pidulaualt kunagi klassikaline pidusai, mida naine mäletab juba oma varajasest lapsepõlvest. Ka klassikalise Itaalia magusroa tiramisu magusmõrkjad maitsed on tema tähtpäevadel omal kohal, eriti kui tegemist on pidulikuma sündmusega. „Jõululauale olen teinud piparkoogitiramisut, aga teine suur hitt on kahtlemata pohla-karamellirull,“ avab naine pisut oma jõulupühade maitse-eelistusi.
Kui eelmainitud magusroad kuuluvad pigem klassika hulka, siis üheks uuemaks leiuks, mida üha rohkem ka Angeelika tähtpäevadel laualt leida võib ja mis samuti igal aastaajal sinna väga hästi passib, on affogato. Seda itaaliapärast desserti, mis tõlkes tähendab „uputatud“, on ülilihtne valmistada igaühel, kuna sisaldab üksnes kahte koostisosa – jäätist ja kuuma espressot (või lihtsalt kanget musta kohvi). Sedasorti maiused on omal kohal siis, kui koogi või tordi küpsetamiseks aega napib, ent maitseelamuse osas allahindlust ka teha ei tahaks.
Et Angeelika perekonda kuuluvad ka kaks koerapreilit, kääbusspitsid Nööp ja Nublu, ei puudu naise tähtpäevadelt nemadki. Veel enam, eraldi tähistamist tuleb ette ka karvaste sõprade pidupäevadel. „Nööbi ja Nublu sünnipäeva tähistame igal aastal uhke veiselihatordiga!“ teatab koogikuninganna kelmikalt.