Baked Alaska ja affogato
Angeelika Kangi teatakse eelkõige kui koogi- ja makroonimeistrit, ent tema pidulaualt võib leida ka sootuks teistsuguseid magustoite. Naise üheks suureks lemmikuks on 19. sajandist tuntuks saanud Baked Alaska ehk Küpsetatud Alaska – biskviitpõhjale laotud jäätis, mida katab uhke kergelt põletatud sefiir.
Angeelika teine suur lemmik, samuti jäätise baasil valmistatud magustoit kannab nime affogato, mis itaalia keeles tähendab „uputatud“, viidates sellele, kuidas kuum espresso valatakse jäätise peale, misjärel hakkab jäätis osaliselt sulama, luues maitsva ja kontrastse kombinatsiooni kuuma ning külma vahel.
Oma aastatepikkuse kondiitrikarjääri vältel on Angeelikal kujunenud välja oma stiil ja maitse-eelistused. Üle kõige armastab ta klassikalisi maitseid ja traditsioonilisi retsepte, mis on ajasurvele vastu pidanud ega väsi magusasõpradele ikka ja jälle meelehead valmistamast. Ka omaenda retsepte loob ta alati just klassikalisest stiilist lähtuvalt, ilma eriliste trikkideta.
Eriliselt pakuvad naisele rõõmu retseptid, mis on universaalsed ning sobivad peolaua pärliks absoluutselt igal aastaajal, olgu väljas südasuvi või paukuv pakane. Baked Alaska ja affogato on tema sõnul just sellised. Ka ei nõua need köögis liigset vaeva ega askeldamist.
Jäätisemagustoitude puhul on oluline kasutada kvaliteetset toorainet, mille tekstuur oleks mõnusalt kreemjas ja maitsenüansid rikkad. Eriti hästi sobivad Angeelika sõnul kreemise konsistentsi ja täidlase maitsega Carte D’Ori jäätised, mille valmistamisel kasutatakse üksnes puhtaid tooraineid – ehtsat koort, piima ja päris õiget Madagaskari vanillikauna. Mõnedes sortides on ka ehtsaid marju, šokolaadi ja pähkleid.
Jäiste magustoitude põnevamaks tegemisel võib vanillijäätise asemel kasutada teisigi maitseid, mida Carte D’Ori sortimendis on rikkalikult – pistaatsia, karamell või mangosorbett. Angeelika arvates oleks põnev katsetada ka kookospiimamaitselise Carte D’Origa.
Kui biskviitpõhi, jäätis ja sefiir tunduvad kokku liiga magusana, on ta seganud magusroa primadonna – jäätise – kohupiimaga. „Tulemuseks on lihtne ja pisut tervislikum versioon,“ jagab koogikuninganna oma nõuandeid ja lisab: „Jäätis on temperatuuri suhtes väga kapriisne tooraine. Eriti tuleb sellega arvestada soojemal aastaajal!“ Vahetult enne serveerimist peab see aga olema kindlasti sügavkülmas, et magustoidu konsistents ja tekstuur oleksid selle nautimise momendil oma tippvormis.
Baked Alaska ehk Küpsetatud Alaska jäätisetort
Põhi:
75 g võid
30 g tuhksuhkrut
1 munakollane
100 g jahu
0,5 tl soola
1 sl kakaopulbrit
Vahusta toasoe või ja tuhksuhkur. Lisa munakollane ja soola ning kakaopulbriga segatud jahu. Rulli tainas kergelt jahusel pinnal 24-sentimeetrise läbimõõduga kettaks. Vooderda võitatud 20 cm läbimõõduga koogivorm tainaga. Torgi kahvliga põhjale augud ja hoia 10 minutit sügavkülmas. Küpseta põhja 200-kraadises ahjus 15–20 minutit.
Jahuta põhi.
Sefiir:
3 munavalget
300 g suhkrut
100 g vett
0,5 tl sidrunhapet
Kuumuta potis vesi ja suhkur keemiseni. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Kui siirupi temperatuur on saavutanud 118 kraadi, tõsta tulelt ja lisa pidevalt vahustades munavalgevahule. Vahusta, kuni moodustub tugev läikiv sefiir.
Tõsta koogipõhjale soovitud koguses Carte D’Ori jäätist. Kata rohkelt, kuni koogipõhja servadeni sefiiriga. Angeelika valis oma Baked Alaska jaoks D’Ori mõnusalt marjase maasikajäätise.
Pruunista pealt leeklambiga ja serveeri kohe.
Affogato
Tõsta espressotassi jäätisepall ja vala aeglaselt peene joana peale espresso. Espresso asemel võid kasutada ka lihtsalt kanget musta kohvi. Serveeri koheselt.
Angeelika valis oma affogato jaoks D’Ori maitseka Baileyse ja vanilje jäätise.