KUULA | „Tervis toidust“: Toidutalumatus - moehaigus või tõsine konditsioon?
Toidutalumatuse kohta leiab päris palju vastuolulist infot ning just seetõttu tahtsingi selles episoodis leida vastuse suurele küsimusele, kas toidutalumatus on siis tõesti tänapäeva moehaigus, mida paljud kipuvad endale ka ise diagnoosima, või on tegemist hoopis tõsise konditsiooniga, mida ei tasu kindlasti tähelepanuta jätta.
Sellele teemale aitab selgust leida kogenud koolitaja, toitumisnõustaja- ja terapeut ning MTÜ Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni asutajaliige Sirli Kivisaar, kes puutus esimest korda toidutalumatusega kokku isiklikel keerulistel põhjustel juba 19 aastat tagasi, mil teatavasti leidus poelettidel väga vähe eritoite ning toidutalumatuste testimine oli lapsekingades. See kogemus oligi miski, mis juhatas Sirli esimeste seas Eestis toitumisteraapia, ravitoitumise ning toidutalumatuse testideni.Täna on Sirli talumatusega seotud nii palju, et majandab kogu pere toidulauda, kus on kõikidel pereliikmetel peale tema kas allergia või talumatus mõnele toiduainele.
Saates räägime:
- Mis on toidutalumatus ja mis on on toidutalumatuse ja toiduallergia erinevus?
- Millest võib toidutalumatus tekkida, kas see on pärilik ja kas talumatus võib ka ajas muutuda?
- Millised võivad olla toidutalumatuse peamised sümptomid?
- Milliste toidud tekitavad enim talumatust ja millised on peamised allergeenid? Miks?
- Laktoositalumatus VS kaseiinitalumatus?
- Mille poolest erineb tsöliaakia gluteenitalumatusest?
- Kuidas toidutalumatust diagnoosida ja mida arvata pakutavatest toidutalumatuse testidest?
- Kas nö terve inimene peaks ka laktoosivaba jogurtit või gluteenivaba saia valima?
- Mida arvata seedeensüümidest?