„Juba ülikooli ajal mekkisime erinevaid Ida-Euroopa veine. Üritasime neist aru saada ja ajasime neid mööda Tartu väheseid poode taga. Vein käis Kalevil ikkagi kokku hea toidu ja mõnusa seltskonnaga, kuidas siis muidu,“ ütleb Liina Kesküla, kellega Kalev kohtus Tartu riikliku ülikooli eesti filoloogia esmakursusel. Veinidest kirjutamine oli äärmiselt loomulik samm, sest korraga said kokku filoloogiaharidus, ajakirjanikuamet, väljendusplatsina Eesti Ekspress (kuhu Kalev 1991. aastal juba tööle asus) ja uued meie kanti jõudnud põnevad veinid, millest midagi arvata. Ning loomulikult armastus veinide vastu.

Liina ütleb, et Kalevi suurim oskus veinidest kirjutamisel oli tema filoloogitaust, mis tähendas, et sama palju, kui ühe artikli kirjutamine oli veinitutvustus, oli see ka kirjanduslik ettevõtmine, et teha seda võimalikult lopsakalt, kaunilt ja lõbusalt. Eks see tõmbas ka tähelepanu, sest Kalevi iganädalasi veinikirjutisi ahmiti nagu uppumisel õhku. Tavaline oli, et selvehallide veiniriiulite ees patseerisid inimesed, ajalehest välja lõigatud Kalevi artikkel näpus.

Raamatud, mis sünnitasid sommeljeesid

Kalev otsustas minna aga veelgi kaugemale ja pani 2004. aastal kokku esimese eesti keeles kirjutatud veinileksikoni „Veinijuht“, millele kolm aastat hiljem lisandus „Kalev Kesküla uus veinijuht“. Toona Gloria veinikeldris vägesid juhtinud, praegune restorani Dominic peasommeljee Imre Uussaar oli see, kellele langes sülle imeline võimalus Kalevit tema raamatute jaoks vajalike degustatsioonide juures abistada.

„Mingil hetkel veetis Kalev minuga Gloria keldris rohkem aega kui pere juures kodus. Kuid need degustatsioonid olid võimsad – istusime sajakonna avatud pudeli taga ja arutasime, analüüsisime. Kalev oli alati rõõmsameelne, aga kui talle miski ei meeldinud, siis ütles selle ka välja. Mina õppisin neist maitsmistest väga palju ja olen selle eest ülitänulik,“ mainib Uussaar. Sommeljee lisab, et nende pikkade, tihti öösse veninud õhtute lõpuks meeldis Keskülale segada kokku ka enda cuvée: põhjaks midagi tummist, siit pisut happelisemat juurde, sealt marjad ja kokku sai tasakaalukas ning tihti väga mõnus vein.

Raamatud, mis on tänapäeval rariteedid ja mida hoitakse riiulites kui kullatükke, on sünnitanud väga palju praeguseid sommeljeesid: kes töötas politseis ja „Veinijuht“ pani ametit vahetama, kes astus seetõttu veinikooli (mille lektor ka Kalev oli). Ise armastas Kalev üle kõige marja ’Riesling’, sest juba kogemustega veinitundjana üllatas teda ikka see, kui erilisi ja vingeid veine on võimalik sellest marjast valmistada.

Kalev kirjutab ise oma testamendis, et „… ma olen vist osanud inimesi ja elu armastada. Ma arvan, et ma olen osanud seda kogunisti paremini kui midagi muud ...“ Nii võinuks öelda ka Colas Breugnon, vana joviaalne burgundlane, kes armastas veini, hüva rooga ja elu.

Pikemalt kuula nii Kalev Kesküla veiniteekonnast kui sellest, mis on Eestis veiniajakirjanduses veel puudu juba joogisaate kõige uuemast salvestusest!

Kirjandusteadlane Tiit Hennoste

Muidugi oli Kalevil veinihing. Ma helistasin mitu korda poest riiulite vahelt Kalevile, et küsida, kas võtta A või B või hoopis C. Tõsi, enamasti ei läinud tema pakutud õilsad joogid tavalisele tarbijale eriti peale. Ja kuigi Kalev ise oli gurmaani kuulsusega, oleme koos joonud tühjaks erinevaid poolpudeleid, mida olid täis tema Õismäe suure korteri nurgad ja nurgatagused. Ja istunud suvilas lihtsa õlle ja suitsukala taga. Ja võtnud põuepudelist viskit nii kevadises Tallinna pargis kui ka sünges Helsingi pooltalves Tähtitornivuori mäel, vaadates lahkuvaid laevu ja kõneldes elust ning kirjandusest.“

Jaga
Kommentaarid