„Eesti Peakokkade lugu: Sbornikust Michelinini“ (EPÜ) jutustab lahti Eesti toidumaailma – restoranide ja kokkade - arengu kolmekümne aasta vältel läbi kuuekümne viie peakoka silmade, mida rikastavad toidukriitiku tähelepanekud ning 53 retsepti minevikust ja tänapäevast. Eesti toidu kõrgkultuuri lugu algab ajast, mil nõukogudeaegsete restoranide keskmes oli retseptikogumik sbornik, ning viib meid tänapäeva, mil Eesti restoranimaastikku valgustavad Michelini tähed. See on isuäratav lugemine, mis säriseb põnevusest kui täiskiirusel töötav restoraniköök tipptunni kuumuses.

Kokaraamatute võistlusel pälvis teise koha Olga Kaju ja Triinu Paaveri raamat „Ainult küpsised“ (Varrak AS), kuhu on kokku kogutud enam kui 90 nostalgilist ja modernset küpsiseretsepti. Loe Oma Maitse arvustust: „Ainult küpsised“, kus arvame raamatu kohta nii: : „Fotod on terves raamatus imeilusad ja ahvatlevad. Kiitust väärib ka autorite kannatlikkus guugeldada võimalikult palju, teha oma valikud ja kõiki neid küpsiseid siis pildi peale valmistada, st toimivust Eesti oludes katsetada. Küllap seetõttu, et üks autoreist on semiootik, saab põhjalikult süveneda ka küpsiste ajaloolisse tausta: killuke siit, teine sealt maailma otsast. Boonusena leiab lõpust tuttavaid retroküpsiseid. Tulevastele kokaraamatutele viitab ehk rabarberi-peekoniküpsiste katsetus, kuna retsepti koostamisel on mänginud suurt rolli tehisaru Bing. Üleüldse ongi kogu raamatus näha suurt tegijate õhinat ja katsetuslusti.“

Kolmanda koha saavutas Maru Metspalu raamat „Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk armastus täistaimselt taldrikul“ (Paras kompott OÜ), mis avab puhaste maitsete ja taimse tooraine maailma. Loe Oma Maitse arvustust: „Maru maitsete maailm“, milles iseloomustame raamatut muuhulgas nii: „Ma arvan, et Maru loobki oma roogasid nii, et mingid värvid hakkavad end justkui ise välja pakkuma, sobitudes maitsesse, ja viimaks sünnib sellest eriline kooslus.

Raamat on ohtralt täis nippe ja kasulikke soovitusi – neid leiad nii retseptide alt kui seest ja tekstide vahelt, kuhu need orgaaniliselt passivad. Seega loe retsept kindlasti otsast lõpuni läbi, enne kui midagi hakkad tegema. See inspireerib ja tõukab sind proovima just seda Maru pakutud varianti, sest neis pole suurt midagi, mida sa varem juba kümneid kordi proovinud oleksid. Ma ei tea kedagi teist, kes kõikide meeltega nii aistinguliselt kokkaks kui Maru.“

Parimaks tõlkeraamatuks valiti Jamie Oliveri raamat „5 koostisosa. Vahemerelised road“ (Kirjastus Pegasus), mille tõlkis eesti keelde Sille Teiter ja toimetas Karin Kastehein ning mis võtab kokku kiired ja lihtsad road Vahemere köögist. Loe Oma Maitse arvustust: „5 koostisosa. Vahemerelised road“, kuhu said teiste seas kirja järgmised read: Kõik toidud on kiiresti ja lihtsasti valmistatavad ja nagu Jamie ise raamatu sissejuhatavas osas ütleb, on ajad väga palju muutunud. Inimesed teevad kodus aina vähem süüa ja kui nad selle ette võtavadki, siis peab kõik valmima kärmelt ja igasuguste ootamatuste ja pettumusteta. Vahemere maade köök pakub oma loomult juba lihtsust ja kiirust, kui tooraine on kvaliteetne. Raamatust leida palju häid klassikalisi ja maitselt tuttavaid kombosid, nii et isegi leht lehe haaval lehekülgi sirvides läheb suu vett täis.

Aasta Kokaraamatu võistluse žürii hindas 1-10 punktiskaalal teoste sisu, kujundust, kasutatavust ja trükise kvaliteeti. Žüriisse kuulus Tallinna Teeninduskooli (TTK) kokavaldkonna õppejõud Diane Sarapuu-Kelder, TTK õpilane Mihkel Lõhmus, Eesti Peakokkade Ühingu (EPÜ) liige Dmitri Haljukov (Selver AS), Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu esindaja Jaan Vainult (Printon AS), Apollo kaupluste ostujuht Annika Pilt, kujundusgraafik ja kirjakunstnik Mart Anderson, Eesti Kirjastuste Liidu esindaja Raili Mikk (Kirjastus Helios) ja Antalis AS trükipaberite konsultant Kersti Sülla.

Aasta Kokaraamatut valitakse juba 20ndat korda, eesmärgiga tunnustada eestikeelsete kokaraamatute autoreid ning edendada toiduvaldkonna kirjanduse arengut ja -traditsiooni. Sel aastal osales konkurentsis kaheksa kirjastust 12ne erineva teosega. Konkurssi veab Tallinna Toidumessi korraldaja Profexpo koostöös Eesti Kirjastuste Liiduga. Tunnustatud raamatud saavad konkursi kujundusega märgise ja väljapaneku Apollo ja Rahva Raamatu poodides.