Sibularullid Vanaussaial

Vanaussaia külas tervitab meid Kargaja Kuke saunade ja kämpingute perenaine Piret Kukk. Kui keegi peaks küsima, mida see kahemõtteline Kargaja Kuke tähendab, siis see on siinse peaaegu et maja taga laiuva Kargaja soo tähistamiseks. Piret on Sibulatee sibulapirukameister 2022. aastast, kui saatis konkursile mitte üldsegi klassikalised sibulapirukad, vaid hoopis sibularullid. Proovi silme ette manada kaneelirullid – sibularullid meenutavad neid saiakesi. Lisaks sellele, et rullide sees on sibul, on saiakesed pealt kaetud glasuuriga.

2022. aasta konkursi võitja Piret Kukk.

Saame Pireti kätte suitsusauna juurest, mida on vaja uutele külalistele kütte panna. „Piret, mida on vaja maailma parima sibulapiruka valmistamiseks?“ uurime. Piret pikka mõtlemispausi ei vaja: „Kõige olulisem on kvaliteetne tooraine, ei mingit kahtlust. Sellest algab kõik“. Lisab siis juurde, et hea oleks kui küpsetajal oleks ka soojad käed ja soe süda. Oma enda võidupirukate kõige olulisemaks komponendiks on ahjusoojale pirukale peale määritav toorjuustuglasuur: „Ma tihti teengi veel nii, et lasen sibulasaiakesed kahe- või kolmekaupa plaadil üksteise külge kerkida. Kui siis kreemiga nad katan, näeb see suurem saiake välja kui kringel. Nii on maitsjad esmalt olnud segaduses: näeb välja justkui magus kringel, aga tegelikult on mõnus soolane suutäis.“

Klassikalised sibulapirukad Kolkjast

Soovime Piretile lusti puhvetite päevaks ja jõudu selleks ette valmistamisel ning liigume edasi vanausuliste külla Kolkjasse. Peamiselt külatänavalt veidi kõrvale pöörates ootab meid oma Peipsimaa Prääniku talu ees Natalja Rästas, kes on Sibulatee kõige esimene sibulapirukameister.

Tiitli saamine 2019. aasta konkursil tuli Nataljale ootamatult: „ Eks ma ikka lootsin, aga ei uskunud. Mul on ju väga tavalised sibulapirukad, sellised, mida tegid juba mu ema ja vanaema. Nende käest ma olen küpsetamist õppinud.“

Nataljagi usub, et maailma parimate sibulapirukate tegemiseks on vaja küpsetajat, kes armastab nii oma tööd, inimesi, kliente kui iseennast. Oma „tavaliste“ sibulapirukate edu võtmeks peab ta sinna sisse pandud armastust, soojust, mälestusi lähedastest, laste naeru. „Minu sibulapirukad on kindlasti lapsepõlve maitsega. Vähemalt minu jaoks toovad mu pirukad kohe meelde mu enda lapsepõlve,“ lisab Natalja.

Kui aga uurida, kas tal on konkreetseid soovitusi lugejatele sama heade pirukate küpsetamiseks, siis jääb ta jänni: „Ma ei mõõda kunagi midagi grammi täpsusega, kõik käib matse järgi. Pirukate küpsetamine on „käe sees“. Seega ei oska ma retsepti teile kaasa andagi.“ Aga soovitab, et ükskõik, millist sibulapirukat teha, on vaja ikka armastust sisse panna. Siis õnnestuvat kõik söögid!

Esimene tiitlivõitja Natalja Rästas.

Rupsi sibula quiche

Edasi liigume Rupsile. Liivi muuseumi naabriks on vana taluhäärber, mis viimastel aastatel saanud uhke uue ilme. Siin Kopli talus elab eelmise aasta sibulapirukameister Katrin Vaasna-Karo. Lähme koos paabulindudele süüa andma ja räägime, mis on ühe sibulapiruka saladus.

Igapäevaselt töötab Katrin hoopis Tartus haiglas, küpsetamine ja toiduvalmistamine on vaid hobiks. „Kui siia kolisime, siis hakkasime usinalt ka piirkonnas toimuvatel sündmustel käima. Puhvetite päeva on üks ägedamaid, mis nii kohalikke kodudest välja toob kui külalisi piirkonda toob. On ju väga põnev käia mööda hoove ja aedasid ja vaadata, mida tehakse, millised hoovid välja näevad ja milliseid toitusid pakutakse,“ sõnab Katrin.

Katrin Vaasna-Karro sibulaquiche.

Maailma parima sibulapiruka jaoks on praegu veel parima meistri tiitlit kandval Katrinil peaaegu et retsept olemas: „Maailma parima sibulapiruka valmistamiseks on vaja armastust toidu ja toidu valmistamise vastu. Minu jaoks on kindlasti üks oluline komponent kvaliteetne ja kohalik tooraine, mida Peipsiveerel alati saada on. Samuti on olulised pereliikmed ja sõbrad, kes parima tulemuse saavutamiseks mitmeid erinevaid versioone sibulapirukast maitsema peavad. Mulle endale meeldib samuti erinevaid pirukaid maitsmas käia, seejärel retsepte uurida ja katsetada. Nii see enda jaoks parim lõpptulemus sünnib.“

Katrini võidupirukas ei olnud taas traditsiooniline pirukas, vaid meenutas pigem lahtist pirukat, quiche’i. Pirukakonkursi žüriile meeldis nii maitse kui seekord pani ahhetama ka piruka välimus. „Minu võidupirukas on samuti erinevatest retseptidest kokku kombineeritud. Mulle endale väga meeldib, kui toidus saavad kokku soolane ja magus. Peale tähtsaima komponendi, sibula, on pirukas olulised veel mesi ja kaks erinevat juustu, mis minu jaoks maitsed mängima panevad,“ kommenteerib oma piruka saladusi Katrin.

Kokanurga sibulamuffinid

Sibulatee on ka vana Kodavere kant ning Palal on just selle kihelkonna traditsioonide pesa. Pala külje all, Kokanurga külas elab Marve Juursalu, kes igapäevaselt Pala koolis õpetaja ametit peab, muul ajal aga Grau talu nime alt kooke ja pirukaid teeb.

Kohalikud peavad Marvet sefiirikookide kuningannaks. Sellele lisandus 2021. aastal on Sibulatee sibulapirukameistri tiitel. Marve pakkus žüriile hindamiseks välja sibulamuffinid. Oma sibulapirukate kõige olulisemateks komponentideks peale kohaliku sibula peab meister ise vahukoort ja mett. Ikka mõnuga ja rohkelt!

Uurime Marveltki, mida maailma parim sibulapiruka tegemiseks vaja on. Ja vastus ka seekord ei üllata millegi uuega: „Maailma parima sibulapiruka valmistamiseks läheb tarvis rõõmsat meelt, kuigi sibul ajab nutma, ja tahet ning armastust kokata, sest siis tulevad pirukad hästi välja. Värske kohalik tooraine on muidugi olulisel kohal.“

Oma Grau talu puhvetis pakub Marve igal aastal lisaks oma küpsetistele ka suuremas koguses kohalikku kultuuri. „Olen teist põlve siinkandis õpetajaks. Lisaks algklassidele juhendan rahvatantsu ning näiteringi ja tean kui oluline on juba maast madalast näpud meie kandi kultuuririkkuse sisse pista. Nii püüan kohalikku kultuuri tuua ka puhvetite päeval oma talu õuele. Näiteks Assikvere külateater oma rõõmsate pildikestega näitab muuhulgas ka kodavere keele ilu.“

Sibulapiriku meistrivõistluse laud 2019. aastast.

Maailma parimate sibulapirukate saladus

Lõpetades oma teekonda maailma parima sibulapiruka jälgedes saame vaid tõdeda, et ilma armastuse, sooja südameta ja kvaliteetse tooraineta väga head pirukat ei tee! Kui tahad ka kodus sibulapirukat teha, siis tule osta see kõige maitsvam sibul kaasa 7. septembril Sibulatee puhvetite päeval.

Kui aga soovid neid samu tiitli võitnud pirukaid maitsta, siis samal päeval on see võimalus sul Kargaja Kuke puhvetis, Peipsimaa Prääniku talu puhvetis ja Grau talu puhvetis. Muidugi on pea igas teises puhvetis ka sibulapirukaid saada, igaüks oma tegu ja oma nägu.

Kes 2024. aasta Sibulatee sibulapirukameistriks valitakse, selgub 7. septembri keskpäevaks. Esimest korda korraldatakse paralleelselt pirukatega ka maitsvaima sibulamoosi konkurss.

Marve Juursalu sibulamuffinid.

Marve nunnud sibulapirukakesed

Marve pakkus teele kaasa ka oma väikeste, klassikaliste sibulapirukate retsepti.

Tainas

Täidis

Peale

  • vähese veega klopitud muna

Kuidas teha

Pane taigna toorained kaussi ning sega ühtlaseks tainaks, mis kausi küljest lahti lööb. Lse 30 minutit kerkida. Siis vormi tainas 60g kukliteks. Lase kerkida.

Täidise valmistamiseks koori sibulad, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Prae pannil tasakesi klaasjaks, lisa hakitud küüslauk, maitsesta. Kõige lõpuks lisa sibulasegule mesi ja prae veel minut. Lase jahtuda.

Rulli kerkinud kukkel kettaks, pane keskele täidis ja vormi pirukad. Aseta ahjuplaadile, ühenduskoht allpool. Lase veel kerkida.

Pintselda üle lahtiklopitud muna ja vee seguga.

Küpseta 200°C juures aururežiimil kuni pirukad on kuldpruunid.

Jaga
Kommentaarid