KUULA | Tordikuninganna Merlette põnev teekond tõlkijast kondiitrikunstini ja hulk vajalikke kooginippe igal tasemel küpsetajale
Lõpetame “Toidujuttude“ hooaja eriti magusal noodil, sest külla on tulnud imeline tippkondiiter, kes on öelnud, et ta võib lõputult rääkida söögist ja eelkõige kookidest siin või sealpool maailma. Külas on Merle Jakobson ehk Merlette.
Merle on esimeselt erialalt hoopis inglise filoloog ja konverentsitõlk ja selles valdkonnas 10 aastat töötanud nii Eestis kui Luksemburgis. Hiljem lõpetas aga hoopis Pariisis Le Cordon Bleu kokakooli kondiitriõpingud ja on esimene eestlane, kes on Le Cordon Bleu koolis lõpetanud kondiitriõppe kõik kolm taset. Sel aastal oli ta juba koos Eesti kokkade võistkonnaga kokkade olümpial IKA Culinary Olympics, kus tema kanda oli võistkonna kondiitri roll. Merle spetsialiteediks on prantsusepärased koogid, tordid ja küpsetised ja tema magusaid suupisteid on pakutud ka presidendi Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtul. „Lapsed kaebavad, et nemad saavad liiga vähe kooki, sest kõik ilusad asjad lähevad kodust ära,“ naerab Merle.
Saates räägime:
- Kuidas Merle elas ja töötas täiskohaga Luksemburgis, oli väikelaste ema ning samal ajal õppis intensiivõppes Pariisis kondiitrikoolis
- Mis oli see salajane lause, mille Le Gordon Bleu kooli õppejõud talle lõpetamisel kõrva sosistas, mida Merle endaga alati kaasas kannab?
- Milliseid erinevaid biskviite on olemas ja mis on nende erinevused? Milline neist on Merle enda lemmikbiskviit ja kuidas käib selle valmistamise protsess?
- Kuidas tagada, et tordid ei vajuks ja hoiaks ka tundide möödudes oma kaunist välimust?
- Mis on kondiitrite salajane nipp, kuidas glasuurida perfektset torti?
- Kuidas rullida tainaid või martsipani, et saada ühtlane tulemus?
- Kuidas valmistus Eesti kondiitrite tiim IKA Culinary Olympics’iks?
- Kuidas valmis suursugune šokolaadikuju, mida Eesti meeskond kokkade olümpial presenteeris?
- Kuidas kindlustada, et šokolaadi fondanti keskele jääks vedel voolav sisu?
- Kuidas valmistada makroone ja mis nippidega need alati õnnestuks ja mis vahe on prantsuse ja itaalia valmistusmeetoditel? Kas ilm mõjutab makroonide õnnestumist?
- Tordi kaunistamise baasreeglid ja nipid
- Merle koduse kreemise hakklihasupi retsept, granadilli ganache’i retsept, valge šokolaadi ja kreeka jogurti mousse’i retsept ja palju muid kasulikke nippe!