Uus seadus pole õigupoolest veel väljatöötamisenigi jõudnud, kuid meediasse on jõudnud juba üsna mürgised arutelud. Näib, justkui tunneksid kõik osapooled, et keegi ründab neid. Ja osapooli jagub. Kes tahaks alkoholireklaame piirata või keelata. Kes ütleb, et alkoholitootjad tegelevad teavitamisega ja inimestele peaks nii ehk naa jääma vabadus ise otsustada. Kes küsib: miks me räägime mingist vanakooli reklaamindusest ja mitte influencer’ite tegevuse reguleerimisest sotsiaalmeedias?

2022. aastal suri alkoholiga seotud põhjustel Eestis 845 inimest. See on number, mille puhul ei piisa arvamustest, vaid appi tuleb võtta uuringud. Nii uurime külalistelt sedagi, mida teame erinevatest uuringutest alkoholi tarbimisega seotud trendide kohta Eestis? Mida alkoholikahjude kohta ja mida kõige tõhusamate kahjude ennetamise ja vähendamise meetmete kohta?

Sellest, kuidas toimuv paistab ka väljapoole kehvasti, on Eesti Päevalehes kirjutanud huvikaitsespetsialist Maarja-Liisa Kapaun: „Pika hambaga võeti 2023. aasta septembris laua taha arstid ja karskusliit, kelle suunal aga asusid seni kaasatud pooled kahtlase sisuga seisukohti väljendama. See kõik viitab, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) ei soovinud VTK koostamisel alkoholiga seotud probleeme igakülgselt käsitleda.“ Nii uurime külalistelt muu hulgas sedagi, mis on kaasamise protsessis valesti läinud ja kuidas plaanitakse edasi minna seaduse välja töötamise juurde?

Saadet juhtisid Martin Hanson ja Keiu Virro, külasi olid Merike Koppel ja Brigitta Õunmaa. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis ja Instagramis.

Pikemalt kuula vestlusi juba järjekordse joogisaate „Vala välja!“ lindistusest!

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ettevõtluskeskkonna valdkonna juht Merike Koppel ja Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Brigitta Õunmaa.