Tippkokk Sami Tallbergi metsik maailm: minu ikigai ehk põhjus ja kirg ongi levitada seda sõnumit, et loodus on maitseid täis
„Minu töö on olnud ood Soome igameheõigusele, mis tähendab, et me võime minna metsa ja korjata sealt taimi, lilli, õisi, lehti, seeni, juuri ning valmistada neist maailma parimaid toite. Olen seda võimalust kasutanud viimased 20 aastat nii iseenda toitmiseks kui ka oma töös,“ ütleb tippkokk Sami Tallberg, kes on raamatute ja oma restoranide kaudu õpetanud ka teisi metsikust loodusest süüa leidma.
Eestlased mõistavad tema juttu hoobilt: ka Eestis on valitsemas igameheõigus ehk võime lollusi tegemata metsas talitada, sealt erinevaid ande korjata, neid maitseid nautida. Seenelkäigud ja marjakorjamised on veel tänini vägagi populaarsed, kuid maitsetaimede, salatikraami ja juurikate loodusest korjamine on pigem vaid mõne entusiasti pärusmaa. Restorane, mis korjavad ürte ja erinevat „rohelist“ loodusest on aina rohkem, kuid tavainimeste zeitgeist’i pole need tegevused veel valgunud. Seda peaks aga muutma, sest meie kodulähedastel parkidel, rabadel ja metsadel on meeletult, mida pakkuda.