KUULA | Vala välja!: nädalajagu imelisi kokteile, sest algab Tallinn Cocktail Week
Nädal kestvaks Tallinna Cocktail Week (17.-26.05.2024) ürituseks on tervelt 30 pealinna restot, baari, kohvikut loonud kokku 90 täiesti uut ja unikaalset kokteili, millest suurem enamus on absoluutsed elamused. Stuudios räägivad kokteilinädalast ja valmistavad mõned üllatused Eesti mixoloogide absoluutsesse tippu kuuluvad Laur Ihermann ja Erik Tammeleht.
Juba seitsmendat korda loovad baarmenid erimenüü, milles on kolm täiesti uut kokteili: esiteks Eesti juurtega-koostistega-looga kokteil, teiseks Bartender’s Choice segu ja kolmandaks hõrk moktail ehk alkoholivaba kokteil. Tallinn Cocktail Week (TCW) kodulehelt on võimalik ühe klikiga leida üles kõik osalevad restod, baarid, kohvikud ja uurida, mida nemad 2024. aastal letti panevad. Lisaks on kodulehel kaart, kust on hea leida lihtsalt endale kõige lähem TCW menüü.
„Olen olnud kõik aastad selle nädalaga seotud ja selle aasta kokteilidele otsa vaadates on mulle jäänud mulje, et baarmenid on hakanud looma kokteile klientidele, valmistanud enda signatuuri kohaselt kokteile, mis võiksid kohalikule kliendile meeldida. See tähendab, et eestlastele väga peale minev sour-tüüpi kokteil on väga tugevalt esindatud. Ning neid on väga erinevates stiilides, erinevatest toorainetest ja kõik on ülipõnevad,“ mainib Ihermann.
Üks selline põnev sour kokteil tuleb serveerimisele restoranis Hoov nr. 6, mille baarmenid on loonud Eesti stiilis hapu kokteili, kus on kasutatud viina, kitsejuustu, munakollast ja veel nipet-näpet kohalikke tooraineid. Kreemine, juustune, vahune kokteil on kui mõnus lonks juustukooki, millele garneeringuks lisatud ka kohalikke maasikaid ja mustikaid. Väga põneva baarmeni valiku kategooria joogi pakub aga Nümf Bar, kes segab kreemiseks lonksusks kokku kaks kohalikku imemaitset: Vana Tallinna ja kama.
Stuudios serveeriti ka moktail, milleks oli Erik Tammelehe poolt restorani Rudolf menüüsse loodud kergelt kihisev apelsinilimonaad, kuhu lisatud ka alkovaba rummidestillaati. Joogi teeb eriliseks asjaolu, et kõik osised on kokteili loomiseks võetud sellest, mis restoranis jäätmeks läheks. Lisaks on kokteili maitse uskumatult kompleksne, esimesel mekil ei ütleks, et kangust selles pole.
„Me pressime ise apelsinidest mahla, koori jääb üle meeletus koguses ja nagu teada on siis jut koores on kõige enam maitseid. Lisaks jääb meil kohvide valmistamisest alati piimavahukannu põhja midagi alles. Selle asemel, et see ära valada kogun kokku ja kasutan ära. 48 tundi kerget hapendamist, maitsestamist ja pokaalis on suurepärane kokteil, mis sobib ka väga paljude toitudega. Tuleb meile seda maitsma tulla, et aru saada, millega tegemist,“ mainib Tammeleht
Kevad on alati headest kokteilidest tüüne olnud, seekordne mai tuleb aga eriliselt, sest järgmisel nädalal toimuvad ka juba 30. Eesti Baarmenite Meistrivõistlused, kuhu mõlemad stuudios olnud baarmenid ka osalema lähevad. Võistlused toimuvad kahel päeval – 21. ja 22.05 – ja vastavalt siis ööklubis Monument või Lillepaviljonis. Sissepääs on võistlustele tasuta!
„Meil on erikategooriasse tulemas võistlema ka kümmekond viimase 30 aasta maailmameistrit, neid on nii Eestist kui laiast maailmast. Saab näha nii järelkasvu, tänaseid tippe kui ka meistritiitleid juba omavaid baarmene,“ räägib kahekordne alkoholivabade kokteilide maailmameister Ihermann.
Saadet juhtis sellel korral Martin Hanson üksinda, Keiu seikleb laias maailmas ja Liisa õpetab lapsele, miks „shaken, not stirred“. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.