Kodune sõir köömnete ja küüslauguga
Sõir ehk teisisõnu kohupiimajuust on imehea lisand soojale värskelt küpsetatud leivale või karaskile*. Kohupiimajuustule võid köömnete asemel sisse segada ka erinevaid ürte, nt basiilikut või oreganot.
Kogus: ca 500 g
Vaja läheb
Sõir
1 l Alma piim 2,5% 1L
600 g Alma kohupiim 4% 200g
3 tl köömneid
2 tk küüslauguküünt
1 tl soola
50 g Alma või 200g
2 tk muna
Seemnetega karask*
500 g odrajahu
500 ml Alma keefir 2,5% 1kg
3 tk muna
2 spl õli
1 spl suhkrut
1 tl soola
60 g päevalille- ja kõrvitsaseemneid
2 tl soodat
Valmistamine
Sega kohupiim läbi. Kuumuta piim keemiseni ja lisa siis kohupiim.
Kuumuta kuni eraldub vadak (valkjaskollane vedelik).
Kalla kohupiimamass nüüd marliga vooderdatud sõelale nõrguma (umbes 5 minutiks).
Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades kuni moodustub ühtlane mass.
Klopi munad soolaga lahti ja sega kohupiimamassi hulka. Lisa ka hakitud küüslauk ja köömned.
Kuumuta nüüd veel umbes 5 minutit keskmisel kuumusel.
Tõsta tihke kohupiimamass kaussi ja jäta külmkappi hanguma.
Järgmisel päeval saad juba võileiva peale prisked juustuviilud lõigata.
*Seemnetega karask
Klopi munad koos suhkru ja soolaga lahti. Lisa keefir ja õli.
Sega eraldi kausis odrajahu sisse sooda, seemned ja köömned. Vala jahusegu keefirisegu hulka ja sega kõik ühtlaseks tainaks.
Vala karaskitainas võiga määritud keeksi- või leivavormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase veidi jahtuda ja kummuta siis vormist välja.
Retsepti autor: Merilin Siimpoeg