Saates mekitud erinevad Belgia ja trappist-õlled kenasti üles rivistatuna.

Mainitud kloostritest algab samal ajal ka Belgia õlle ajalugu: mungad kasutasid nende käes olevaid teadmisi, piiramatut ajaressurssi ja puutumatust maailma argijamadest selleks, et arendada õllest välja tõeline teadus. Kuulsad Belgia trappist’i (kloostrite) õlled ongi need, mis on otsesed järeltulijad neile ammustele pruulimistele.

Aasta teises saates on külas Belgia õlle asjatundja ja Belgia õllesid müüva Virbum.com asutaja Vahur Viigimäe, kes maalib saates sealsest õllest ja pruulikodades pildi, mis kutsub koheselt reisima sellele imelisele maale. Miks peaks reisima vaid veini või toidu pärast, ka õlu on noobel, et selle järgi joosta. 

NB! Belgia õllekultuur on aastast 2016 kantud UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja.

Aasta teist saadet juhtisid Keiu Virro ja Martin Hanson. Külas oli Belgia õlle ekspert ja Belgia õllesid müüva Virbum.com asutaja Vahur Viigimäe. Igatsorti küsimuste ja ettepanekutega (näiteks, mis teemadel võiks veel saateid teha, miks peab olema saade nii pikk või kust miskit veini ikkagi leida) kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.

TRAPPIST 

Trappistide perre kuulub hetkel kaksteist pruulikoda, millest 5 asub Belgias, kaks Hollandis ja ühekaupa Itaalias, Inglismaal, Hispaanias, Prantsusmaal ning Austrias. Trappisti logo kasutamist jälgib rangelt 1997. aastal asutatud Rahvusvaheline Trappisti Assotsiatsioon vastavalt kolmele põhireeglile: 

  • õlu peab olema tehtud kloostris või kloostri range järelvalve all; 

  • pruulikoda, õlle tootmine ja kommertstegevus peab olema osa kloostrikorraldusest; 

  • õlletootmise majanduslik suunitlus on sotsiaaltöö mitte kasumi teenimine. 

Jaga
Kommentaarid