Nõukogude ajal kasutati Armeenia viinamarju peamiselt brändi tootmiseks, ent 2000ndate algusest on uus hingamine ka veinitööstusel. Seda enam, Armeenia kliima ja maastik sobivad erinevate viinamarjade kasvatamiseks suurepäraselt (pealegi, Armeenias on ligikaudu 400 vaid sellele riigile omast viinamarja!). Kõigest pikemalt mõistagi saates nagu ka sellest, mis imeloom on karas ja kuidas see erineb naaberriigist tuntut kvevridest.

2000ndate algusest on Armeenia veinid teinud läbi suure arengu. Sellest, mida see tähendab, saab aimu festivalil, kus on esindatud viis butiik-veinimaja, kes kõik järgivad oma perekonna veinivalmistamise filosoofiat, milles põimuvad iidsed peretraditsioonid ning kaasaegsed arenenud tehnoloogiad. Festivalil on lisaks veinidele kohal ka Armeenia tippsommeljee Artjom Mkrtšjan. Armeeniale omaselt on suur roll toitudel – kes siis ilma toiduta alkoholi tarbib… Lisaks on festivalil üleval kunstinäitus ja kõlab Armeenia muusika. Ühesõnaga, kahtlustame, et Kultuurikatlas saab olema lõbus!

Veinid, mida saates proovisime:

  1. Keush Rose: Traditsioonilisel meetodil valmistatud non-vintage brut nature astmel vahuvein, 100% Areni viinamarjast ja 24 kuud käärimissettel laagerdatud. Piirkond: Hatšhiki küla Vajotsh Dzori maakonnas Armeenias (viinamarjaistandus asub 1800 meetri kõrgusel merepinnast). Kirjeldus: lõhekarva meeldiv aperitiiv erksa tsitruseliste buketi (greip ja punane apelsin) ja karge värskusega. Tekitab mõnusa kiheluse. Mineraalne ja tasakaalus järelmaitse, milles on tunda metsalillede ja värskete punaste marjade nüansse ning kerget happesust. Sobib ideaalselt kergete mereandide, klassikalise carpaccio ja köögiviljaroogade juurde.

  2. Stork: Valge kuiv vein, valmistatud 100% Kangun viinamarjasordist, aastakäik 2020. Piirkond: Sasuniki küla Aragatsotni maakonnas Armeenias. Kirjeldus: mineraalne, keskmise täidlusega, tagasihoidliku aroomiga, põneva kompleksse maitsega (värsked põllutaimed, lilled ja hea happesus). Keskmise kestvusega ja pisut vürtsikasmõru järelmaitse. Sobib suurepäraselt kala ja mereandide juurde.

  3. Krya Reserve: 2020. aastakäigu Punane kuiv vein, mis 12 kuud tammevaatides laagerdatud: 100% Sev Areni viinamarjasordist. Piirkond: Vernašeni küla Vajotsh Dzori maakonnas Armeenias. Kirjeldus: elegantne selgepiiriline aroom, sametised küpsed tanniinid, rõhutatult vürtsikas (must pipar, aniis ja nelk) kompleksne maitse, kuivatatud küpsed kirsid ja punased metsamarjad. Suurepäraselt tasakaalustatud ja kauakestev järelmaitse.

  4. Tushpa Muscat: Valge poolkuiv vein 2022. aastakäigust, 100% Muscat Vardabuyr viinamarjast. Piirkond: Tapherakani küla Ararati maakonnas Armeenias. Kirjeldus: erksa kompleksse aroomiga (taimsed noodid, troopilised puuviljad, värske lillearoom – akaatsia, pärnapuu ja metsalilled), rikkalikult mesine, meeldiv, vürtsikas, kauakestva järelmaitsega. Sobib hästi Aasia toitude ja magushapude kastmete juurde.

Armeenia veinide festival “Spirit of the Highlands” toimub 2. ja 3. märtsil Tallinnas Kultuurikatlas. Ürituse info leiate Facebookis:: ARMENIAN WINE FEST IN ESTONIA | Facebook

Aasta esimest saadet juhtisid Keiu Virro ja Martin Hanson. Külas oli Eesti armeenlaste kogukonna liige Piruza Harutjunjan. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.

Jaga
Kommentaarid