Põhjalik ülevaade: millised kodumaised veinid sobivad ideaalselt kartulisalati, kiluleiva või seapraega?
(18)„Mis selle kiluleiva juurde siis võtta? Ikka pits viina, hehehee!“ Kuulen pea igalt poolt vastuseks, kui tutvusringkonnas teemal „millist jooki kiluga kombineerida võiks?“ küstlust teen. Tõsi, klassikalise veiniga on kiluleiba tõesti ehk keeruline ühildada. Et aga valikuid ning loovust juurde tuua, võtab veinigiid Mirje Uibo läheneva Vabariigi aastapäeva valguses meie rahvusköögi põhilised road veidi lähemalt luubi alla ja otsime kodumaistelt tootjatelt juurde põnevaid ning ehk isegi üllatuslikke joogivalikuid, mida nende kõrvale proovida võiks. Just nagu rahvuslipp tõmmatakse Pika Hermanni torni, saame luua avarust ja värskeid vaateid ka oma maitsehorisontides.
Kiluvõileib sibularatastega on tüüpiline soolane amps Vabariigi aastapäeva snäkilaual, mida sobib vodkale vahelduseks kenasti saatma moejook gin&tonic. Musta leiva magusus ning kadakane mõrkjus põimuvad omavahel mõnusaks maitsekomboks, mis on avastamist väärt. Kodumaine džinnivaim on läbi teinud peadpööritava arengu ning kvaliteetseid tootjaid on mitmeid - Tohi, Junimperium, Peninuki, Metsis, Mohn Poppy ning nimekirja võiks loomulikult jätkata. Oluline on, et hea džinniga ka kvaliteetset toonikut kasutataks, sest muidu jääb suur osa džinnivaimu võlust tabamata.