Sinu kutsu toit peaks olema tasakaalustatud ja sisaldama kõiki vajalikke toitaineid: valke, rasvu, süsivesikuid, vitamiine ja mineraale. Just valgud on koera toitumise aluseks, sest need on vajalikud lihaste ja kudede ehitamiseks. Heaks valguallikaks on näiteks liha, kala ja munad. 

Rasvad on aga koerale sama vajalikud kui valgud. Need annavad kutsale energiat ja aitavad kaasa toidus olevate vitamiinide imendumisele. Oluline on, et koera toidus oleks õiges vahekorras nii küllastunud kui ka küllastumata rasvu. Lisaks vajavad koerad oma heaolu tagamiseks ka vitamiine ja mineraale. Nende hulka kuuluvad näiteks A-, D-, E- ja K-vitamiin, kaltsium, fosfor ja kaalium. 

Süsivesikud annavad samuti koerale energiat. Heaks süsivesikute allikaks on teraviljad ning puu- ja köögiviljad. Kas sa aga teadsid, et koerad on võimelised seedima süsivesikuid paremini kui nende huntidest esivanemad? See on tingitud koerte kohastumisest ehk nende kodustamisest inimese poolt. Tänu sellele on koerte toidusedel läinud üha sarnasemaks inimese omaga.

Kuigi koerad suudavad süsivesikuid paremini seedida kui hundid, võivad need siiski tekitada probleeme. Süsivesikute allergiad on koertel üsna levinud ja võivad põhjustada sügelust, nahaprobleeme ja seedehäireid. Sagedasteks allergeenideks on nisu, mais ja soja. Looma korraliku seedimise tagamiseks on oluline süsivesikuid eelnevalt õigesti töödelda. Küpsetamine ja keetmine lagundab tärklise osakesi, muutes need looma jaoks paremini seeditavaks. Samuti on oluline toitu piisavalt purustada, sest kergesti püreestatud toit seedib kutsu kõhus paremini.

Kuidas poputada oma kassi?

Nüüd on just õige aeg hellitada oma kassi! Kassid on võrreldes koertega isepäisemad ja neile sobiva toidu leidmine võib olla keeruline. Kui koer soovib suure õhinaga kõike alla kugistada, siis kiisud on pigem toidukriitikud. Nad on kinni oma harjumustes ja eelistavad sageli kindlat maitset ja tuttavat tekstuuri.

Uus toit võib tekitada kassides ebakindlust ja viia koguni toidust keeldumiseni. Ja seetõttu kipume me sageli arvama, et kassid on uhked ja upsakad ning neile ei maitse ükski toit.  Tegelikult on see tingitud hoopis kasside konservatiivsest loomusest ja maitse-eelistuste varajasest kujunemisest. Emakassi toidusedel mõjutab otseselt poegade tulevasi toitumisharjumusi. 

Oluline on tutvustada kassipoegadele juba varakult mitmekesist toitu. See aitab neil uusi maitseid katsetada ja tulevikus erinevate toitudega leplikum olla. Põnev fakt on näiteks see, et kassid eelistavad kehasooja toitu. Seega tasub kassikonserve ja kiisueineid hoida hoopis külmiku asemel köögikapis.

Kassid on obligatoorsed karnivoorid, mis tähendab, et nad vajavad oma toidus loomseid valke ja rasvu. Nad ei ole loodud veganiteks ega taimetoitlasteks. Kuigi mõned kassid naudivad vahel puu- ja köögivilju, on nende peamiseks toiduks siiski vaid  loomsed saadused. Ka neile sobib toiduks suurepäraselt liha ja kala. Erinevalt koertest vajavad kassid aga süsivesikuid palju vähem – umbes 2-5% oma toidust.

Lisaks valkudele ja rasvadele vajavad kassid oma heaolu tagamiseks ka vitamiine ja mineraale. Eriti oluline on kiisude jaoks aga tauriin, mida nende organism ise toota ei suuda. Tauriin aitab tugevdada kasside südant, reguleerida vererõhku, tagada hea nägemine ja aju areng ning parandada pisikiskja mälu ja kognitiivseid võimeid. Tauriin on eriti vajalik vanemate kasside jaoks, kellel on suurem risk südameprobleemide tekkeks.

Nõuanded lemmiklooma toitmiseks

  • Toida oma lemmiklooma regulaarselt ja kindlatel kellaaegadel;

  • Kuivtoit võiks looma jaoks kogu aeg kättesaadav olla,

  • Paku oma lemmikloomale alati värsket ja puhast vett ning vaata, et ta veekauss tühjaks ei saaks;

  • Jälgi oma lemmiklooma kehakaalu ja kui tunned muret oma lemmiku toitumise pärast, siis konsulteeri loomaarstiga.

Nüüd sa siis tead, mida sinu nunnupall sööma peaks, et ta oleks tugev ja terve ning alati rõõmus. Maximas müügil olevates koerte- ja kasside valmistoitudes on kõik vajalikud toitained juba olemas ja tasakaalus. Vali vaid toit mis su lemmikule maitseb ja ära tema maiustusi poodi unusta!

Maxima Lemmikute päevad on suurepärane võimalus varuda oma lemmikloomale head ja paremat soodsa hinnaga. Külasta Maxima kauplust ja leia oma lemmikule just see, mis talle kõige paremini sobib!

Jaga
Kommentaarid