Jõuluturg

Kuidas valmistada mahlast ahjuliha?

Selleks, et liha oleks mõnusalt mahlase tekstuuriga, tuleks seda eelnevalt soolvees leotada, kas üle öö või isegi pikemalt. Kes armastab Silveriga sarnaselt puhtaid maitseid, võib liha maitsestamisel piirduda sibula, küüslaugu, soola ja pipraga. Soovi korral võib erinevate vürtsidega rikastada ka soolvett. Liha soolvees leotamiseks tasub see lõigata väiksemateks tükkideks, et kogu ports jõuaks ööga maitsestuda.

Valmista liha kõrvale ka suus sulav kaste

Kastme baasiks sobib ideaalselt juba olemasolev lihaleem, mille sisse võib lisada maitsetega mängimiseks nt puuvilju või hoopis sinepit või erinevaid pipraid, et mekk oleks eksootilisem. Kes aga eelistab magusamat kastet, saab kasutada äädikakaramelli – see annab kastmele mõnusat magushaput vunki.

Eraldi lisandina võib kastme juurde serveerida köögivilju, karamellistatud sibulat vm huvitavaid maitseid oma äranägemise järgi. Oluline on jääda kindlaks oma maitsevalikutele ning mitte segada liiga palju ega erinevaid elemente – jää kokkamisel iseendale kindlaks ja usalda oma sisetunnet.

Kel aga lihaleent pole, peab kastme algusest lõpuni ise valmistama. Selleks võib baasina kasutada kanapuljongit, sojakastet, sušiäädikat vms, mis maitselt kõnetab. Paksuse lisamiseks võib maitseid täiendada sinepi või mädarõikaga – miks mitte selle baasil vinegrett üles ehitada? Kastet võib paksendada ka maisitärklise või jahuga, ent viimase puhul tekib kastmele kile peale ja seistes on vaja paksenenud kastet veega lahjendada. Sel puhul tasub hinnata oma oskusi ja minna kõige jõukohasemat teed.

Ära unusta maitsvaid juurvilju

Kui tavaliselt oled kogenud, et ahjujuurviljad kipuvad jääma liiga krõmpsud, tasub end kurssi viia järgmiste nippidega:

  1. Oluline on tunda oma ahju ja planeerida selle tööd – näiteks nelja plaadiga korraga küpsetades ei ole ahjusisene temperatuur sama, mis ühe plaadi puhul.

  2. Pane kõigepealt köögiviljad koos lihaga ahju. Kui liha on valmis, võta see välja ning pane ahi grillirežiimile. Väga hea nipp on lusika vms vahendi ahjuukse vahele lisamine – nii pääseb liigne niiskus ahjust välja.

  3. Grillrežiimi puhul tarvitseb juurviljad asetada plaadiga ahju alumisse osasse, kus on vähem niiskust. Seadista temperatuur 200–220 kraadi juurde olenevalt oma ahjust, aga üldiselt kehtib reegel, et mida kõrgem temperatuur, seda parem. Lõika enne ka kõik juurikad enam-vähem ühesuuruseks, et need küpseks ühtlaselt. Terveid juurikaid võib ka fooliumi sees küpsetada.

Parajalt eestimaise jõululaua juurde kuulub ka mõnus magustoit

Miks mitte paitada oma maitsemeeli ka ühe korraliku tiramisuga? Selleks, et klassikalisele tiramisule veidi pühadehõngu lisada, maitsesta dessert piparkoogilisandiga või pohlade ja kirssidega – otsusta taas oma maitse-eelistuste põhjal.

Jõuluturg

Pea igal majakesel on oma jõulukuul, mille järgi leida oma lemmik

Rotermanni jõuluturg RS

Rotermanni jõuluturult leiab lisaks harjumuspärastele jõuluroogadele ka mõnevõrra erilisemaid toite. Rõhk on ulukilihal, aga pakutakse ka nii hautatud metsseapraadi Rannarootsilt kui ka metskitsekooti ning pardikoibi. Viimaseid saab maitsta Linnamäe Lihatööstuse majakeses, kus järjekord võib küll olla pikk, ent sealne toit tasub ootamist.

Ka joogivalik eristub ja rõõmustada saavad nii glögi kui ka natuke erilisema kohvi armastajad. Klassikalise glögi asemel võib Rotermanni kvartali jõuluturul proovida näiteks Wines from Ukraine’i kirsinapsu või Itaalia Ratafiat (Santo Spirito). Ukraina majakeses saab lasta ka endale selle aasta meene teha – oma fotoga piparkoogi. See on hea mälestus, mis veel ka järgmisel aastal kuusele sobib.

Tõelised kohvigurmaanid peaksid aga suunduma Baileyse majakese poole, kus on elamus garanteeritud ka siis, kui kohv ise võtmata jääb.

Rotermanni jõuluturul on põnev lavaprogramm ka sel laupäeval, 30. detsembril. Vahuveinidest ja nende tarbimisest räägib Oma Maitse alt kell 17 sommeljee Indrek Poolak koos Priit Allasega. Rotermanni jõuluturg on avatud 6. jaanuarini ja rohkem informatsiooni jõuluturu tegevuste kohta leiad siit!

Jaga
Kommentaarid