Pikemalt saates, ent lühiajalugu siin: Lõuna-Aafrikas valmistati vahuveini, millesse mulli saamiseks süsihappegaasi lisati, aastakümneid, ent 1968. aastal külastas Stellenboschi veinimeister Frans Malan Prantsusmaal Champagne’i piirkonda ja traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuveinid võlusid ta täielikult. 1971. aastal valmisid Simonsigis Chenin Blancist esimesed traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuveinid.

Cap Classique’il on ka oma päev: selleks on 1. September.

1992. aastal asutati Cap Classique’i tootjate assotsiatsioon (CCPA) ja alates sellest on nende vahuveinide võidukäik jätkunud. Millele viitab selle veini nimi? „Cap“ tuleneb Kaplinna nimest ja „Classique“ klassikalisest ehk traditsioonilisest meetodist.

Muide, seekord ka väike boonus kartulikrõpsusõpradele – paneme kõik proovitud vahuveinid paari ka mõne kartulikrõpsude sordiga. Ausõna, see ei kohusta iseenesest millekski!

Proovisime saates järgmiseid veine:

MCC ehk Methode Cap Classique vahuveinide kohta rääkis sommeljee, mitmekordne Eesti meister ja muidu väga tore Ketri Leis. Tarka juttu kuulasid ja üritasid koolis õpituga silma paista veinisõbrad Keiu ja Martin. Erilised tänud Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonile, kes meid terve aasta imeliste külaliste ja veinidega on varustanud!

Igatsorti küsimuste ja ettepanekutega (näiteks, mis teemadel võiks veel saateid teha, miks peab olema saade nii pikk või kust miskit veini ikkagi leida) kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.