Pärast Venemaa agressiooni Ukrainasse 2022. aasta veebruaris loobus Venemaa erialaühendus muu maailma survel osalemast IBA võistlustel ja muudel üritustel kuni sõjaolukorra lõppemiseni Ukrainas. Vaatamata sellele sai aga Venemaa koondis IBA juhatuselt kutse osalemaks tänavustel maailmameistrivõistlustel Roomas. IBA juhatus oma otsust ei põhjendanud ning teiste rahvusorganisatsioonide nõutusele vastati, et baarmenite kogukond ei tegele poliitikaga.

EBA presidendi Liina Rätsepa sõnul ei käi Eesti baarmenite maine ja moraaliga kokku osaleda võistlusel, kus osaleb Venemaa, rahvusvärvides lipp uhkelt rinnas. „Ütleme ju, et baarirahvas on perekond, kuid me ei taha sel aastal kuuluda perekonda, kus üks liige tapab teist. Me seisame kindlalt ukrainlaste seljataga“, kinnitas Rätsep. Tänavune Eesti meister Erik Tammeleht kinnitab, et selline otsus on paraku ainuõige ning toetab seda täielikult.

EBA esindajad on varasematelt maailmameistrivõistlustelt toonud koju viis maailmameistritiitlit, kaks neist on saavutatud alkovabade kokteilide MM-l. EBA eestvedamisel korraldati IBA maailmameistrivõistlused 2018. aastal Tallinnas, just siin koduseinte toetusel võideti üks maailmameistritiitlitest.