KUULA | Gordon Ramsay restoranis töötanud peakokk Marko Sõmer teab kõige krõbedamate ahjukartulite saladust
(12)Oma Maitse podcast „Toidujutud“ võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad ja praktilised näpunäited kodus kokkamiseks. Täna saame lähemalt tuttavaks restorani Horisont peakoka Marko Sõmeriga.
Marko Sõmer on pikalt toimetanud Inglismaal Gordon Ramsay „põrguköögis“ Ritz Carltoni hotelli restoranis Iirimaal. Eestis on tema roogasid saanud maitsta restoranides Egoist ja Gloria ning viimased 11 aastat juhib ta restorani Horisont. Michelini, White Guide ja Hõbelusika konkurssidel on Sõmeri toidukunst korduvalt ära märgitud.
„Üks asi, mida ma kohe otsustasin oli, et selline Gordon Ramsaylik suhtumine köögis - karjumine, loopimine - minuga tema restoranist Eestisse kaasa ei tule. Gordoni restoranis ikka juhtus seda - taldrikuid ja potte lendas üle köögi,“ ütleb Sõmer, et kuigi ta on kogemuse eest tänulik, siis maailmakuulsa koka maneerid talle eriti meeltmööda ei ole.
Tänane saade on täis suurepäraseid praktilisi nõuandeid. Räägime sellest, kuidas valida liha või omleti praadimise jaoks õige pann, kuidas õigesti nuga teritada, kuidas praadida lõhet niimoodi, et kala ei kuivaks ära, vaid jääks seest mõnusalt mahlane. Hakkame ka jõululauda planeerima: kuidas teha verivorst, hapukapsas, kartul ja pohlamoos kodus erilisemaks ja traditsioonilist jõulupraadi ilusamini serveerida? Markol on üks väga äge nipp, kuidas ahjukartulid eriti krõbedaks saada. Saatest saad teada ka väga hea veise tar-tari valmistamise nipi
Mõnusat kuulamist!