1. Nebbiolo viinamarja nimi viitab udule (it. k. nebbia). Viinamarjakobarad on küpsemise ajal alati õietolmuga kaetud ja nii näevad marjakobarad välja nagu väiksed pilved.

  2. Nebbiolol on neli peamist klooni: Nebbiolo Lampia (kõige levinum), Nebbiolo Michet (viiruslik vorm Lampiast, väiksemad marjad, sellest tehakse ka paari tuhande eruoseid tippveine), Nebbiolo Bola (kunagi ammu levinud, aga kaotanud väärtuse, sest vajab enam tähelepanu), Nebbiolo Rose (meenutab värvilit Pinot Grigio roosakat tooni). Pudelitel klooninimesid ei näe.

  3. Nebbiolost on tehtud kuulsad Barolo veinid. Ja nendega on seotud suisa nn Barolo-sõjad ehk 1970.-1980. aastail vastandusid modernistlikud mässajad ja traditsionalistid, kes ei pidanud uusi kiiremal moel valmivaid veine päris õigeks asjaks.

Nebbiolo ajalugu ulatub vähemasti aastasse 1268, kui teda mainiti esimest korda. 1787. aastal jõudis mari aga laiema tähelepanu alla, kui USA president, veinigurmaan Thomas Jefferson kirjutas Nebbiolost tehtud veinidele viidates: „Nii magus kui siidine Madeira ning pingutab suud kui Bordeaux ja nii särtsakas nagu šampanja.“ Ning jah, tookord olid veinid oluliselt magusamad.

Nebbiolost tehtud veinid on tuntud kui võimsad, täidlased ja tanniinsed veinid. Parimad tingimused Nebbiolo kasvatamiseks on Piemontes. Näpuotsaga kasvatatakse teda siiski ka teisal, näiteks USAs (Californias), Austraalias ja Mehhikos.

Heal lapsel mõistagi mitu nime ja runtumatest võib nimetada järgmiseid: Chiavennasca (Lombardias), Spanna (Piemonte põhjapoolsemates mägedes), aga ka Picotener ja Pugent.

Tuntumad veinid, mida Nebbiolost tehakse, on küllap Barolo ja Barbaresco, mida kiputakse omakorda iseloomustama vastavalt kui mehelikke ja naiselikke veine. Meie selliseid seisukohti ei võta, ent kuulaja võib muidugi maitsta ja mõtiskleda, mis ikkagi ühe veini maskuliinseks või feminiinseks võiks teha?

Maitsesime saates järgmiseid veine:

Kõigest lähemalt, sealhulgas Barolo-sõdadest toidusobitamistest, juba saates!

Stuudios rääkis Nebbiolost sommeljee Aleksei Pogrebnoi, kuulasid veiniõppurid Keiu ja Martin. Erilised tänud Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonile. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.

Jaga
Kommentaarid