09.11.2023, 11:15
Marti, Marti! Paku perele ja külla tulnud santidele traditsioonilisi mardipäevaroogasid
Mardipäevatraditsioonide hulka kuulub lahutamatult küpsetatud linnuliha. Kui hane võtta pole, sobib ka kana või kalkun. Juurde paku karaskit ja kapsaid!
FOTO: | Delfi Meedia
Nagu paljudel Kesk-Euroopa rahvastel, nii ka Eestis oli sümboolne toit mardihani või muu linnu liha, eeskätt on tapetud kukkesid ja kanu. Kukeliha söömine arvati kindlustavat hobuseõnne. Söödi ka sea- või lambaliha. Põhja-Eestis valmistati veel toiduks seapea. Sellegi tava poolest kuulub mardipäev vanade oluliste tähtpäevade hulka, nagu vastlad, jõulud või tõnisepäev. Tehti mardimaugud ehk tangu- ja jahuvorstid. Lõuna-Eestis küpsetati karaskit ja Põhja-Eestis kapsast, vahendab Folklore.
Oled juba tellija?