09.11.2023, 11:15
Marti, Marti! Paku perele ja külla tulnud santidele traditsioonilisi mardipäevaroogasid
Mardipäevatraditsioonide hulka kuulub lahutamatult küpsetatud linnuliha. Kui hane võtta pole, sobib ka kana või kalkun. Juurde paku karaskit ja kapsaid!

Täna võib mardisante oodata!
FOTO: | Delfi Meedia
Nagu paljudel Kesk-Euroopa rahvastel, nii ka Eestis oli sümboolne toit mardihani või muu linnu liha, eeskätt on tapetud kukkesid ja kanu. Kukeliha söömine arvati kindlustavat hobuseõnne. Söödi ka sea- või lambaliha. Põhja-Eestis valmistati veel toiduks seapea. Sellegi tava poolest kuulub mardipäev vanade oluliste tähtpäevade hulka, nagu vastlad, jõulud või tõnisepäev. Tehti mardimaugud ehk tangu- ja jahuvorstid. Lõuna-Eestis küpsetati karaskit ja Põhja-Eestis kapsast, vahendab Folklore.