Stuudios on sommeljeed ja Eesti meistrid Karoline Reinhold ning Mikk Parre, kes elasid pool aastat Ateenas. Reinhold töötas sommeljeena Ateena Four Seasonsi hotelliketi Michelini tärniga restoranis Pelagos. Pooleaastase gastrolli jooksul rändasid sommeljeed riigis ringi, tutvusid piirkondadega, kolasid veinimajades ja lõid suhteid.

Kreeka viinamarjad on paljuski tundmatud, kuid nende potentsiaal on väga suur. Kas olete kuulnud midagi marjadest nagu Assyrtiko, Malagousia, Xinomavro, Agiorgitiko või Mavrodaphne, Liatiko, Goumenissa? Aina enam riike ja tootjad on hakanud kasutama Kreeka sorte: Assyrtiko marja kasvatatakse Austraalias ja Lõuna-Aafrikas, Xinomavrot kasutatakse Toskaanas ja Hiinas. Põhjus on selles, et Kreeka marjad on väga head kohanejad, kellel oni tugev elutahe ja kes peavad kliimamuutusele vastu.

Kreeka veinid on joojasõbralikud, veine toodetakse ikka ja alati sooviga pakkuda inimestele elamust, kuid mitte sellist, mille nautimiseks on vaja omada erialakraadi. Veinid on kutsuvad, pehmed, inimlikud, kuid kindlasti mitte igavad või iseloomutud. Kaugel sellest! Proovige lonks sügavalt marjast, samas kreemist Xinomavrot või Goumenissat. Assyrtiko on Santorinil päevavalguse kaugusel sellest, mida sama mari pakub joojale näiteks Amyndeoni piirkonnast.

Saates proovisime järgmisi veine:

P.S. Saates maitstud teine ja neljas vein – Assyrtiko ja Goumenissa – kuuluvad Reinholdi maaletoodavasse portfelli. Nende mekkimiseks tuleb sammud seada kas vinoteekidesse Time to Wine ja Vixen või restorani 180 by Matthias Diether.

Joogisaadet juhtisid Martin Hanson ja Keiu Virro. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis ja Instagramis.