„Näiteks leiab meilt enam kui 250 erinevat maitsvat kuuma või külma toodet, salatitest kartulipudru, pilafi ja erinevate võileibadeni. Kondiitritooteid ehk erinevaid torte, mini- ja plaadikooke on valikus sadakond,“ kirjeldab ta. „Kõigi toodete juures järgime väga täpselt Eesti inimeste maitse-eelistusi ja ka nende arengut ning nõudlust uute maitsete järele – nii on lisandunud meie traditsioonilisele toidulauale kartulisalati ja vinegreti kõrvale ka sušid ning poked.“

Järgime Eesti inimeste maitse-eelistusi ja ka nende arengut ning nõudlust uute maitsete järele.

Kristina Mustonen, Maxima Eesti tegevjuht

Välja õhtusest makaronid- hakklihaga-nõiaringist

Maxima tegevjuhi sõnul on vajadus valmistoidu järele aasta-aastalt tõusnud ning seda väga lihtsal põhjusel. „Traditsiooniliselt armastavad Eesti inimesed ise kodus süüa teha, kuid praeguse kiire elutempo juures tuleb ikka aeg-ajalt ette olukordi, kus tööpäevad ning laste trennid/huviringid venitavad päevad üsna pikaks ning õhtul jääks muidu kodus aega vaid komboks „makaronid ja hakkliha“. Samas, päris iga päev seda – ehkki ka väga maitsvat – rooga ei taha, mistõttu vaatamegi ju poes üsna sageli valmistoiduleti suunas,“ osundas Mustonen.

Maxima valmistoidulettide taga töötamine nõuab omajagu kunstnikukätt. Alates lihatükkide lõikamisest kuni kogu kauba väljapanekuni – viimane peab ostjaga „rääkima“.

Toiduvalmistamise mahte ilmestavad hästi näiteks mõned arvud eelmise aasta kohta.

  • Kokku toodeti 2 053 591 pakendatud salatit – keskmiselt 1,6 salatikarpi iga eestimaalase kohta.

  • 564 195 karpi erinevat valmistoitu – ligi 1550 karpi iga päev.

  • 172 210 erinevat torti – iga neljas pere Eestis ostis vähemalt korra aastas Meistrite Kvaliteedi tordi.

  • Keskmiselt valmis ühes kuus 205 tonni valmistoitu, mis teeb ühe kuu peale ligikaudu 7000 kilogrammi ja aasta peale kokku 2460 tonni toitu.

Kohalik maitse kohalikust toorainest

Arvestades, et Maxima enam kui 80 kaupluses käib iga päev üle Eesti 140 000 inimest, on ka valmistoidu ja poolfabrikaatide, nagu näiteks marineeritud lihatooted, ostukogused märkimisväärsed. Iga kuu valmib Meistrite Kvaliteedi köökides, mida on kokku üle Eesti 12, näiteks üle 120 tonni kulinaaria-, 50 tonni kondiitri- ja 45 tonni lihatooteid.

Meistrite Kvaliteedi maitsete ja kvaliteedi eest seisab hea terve meeskond, kus suur roll on täita peakokal Rauno Saarel ja teda toetaval meeskonnal. Põhirõhk on loomulikult toitude maitsel, aga samavõrra ka kvaliteedil ja toiduohutusel.

Maximal on hea koostöö Eesti lihakasvatajatega. Värsked lambalihapalad tulevad Muhumaalt. Kogu värske sealiha on pärit Frank Kutteri farmidest, kus kõik sead on ise kohapeal kasvatatud ning nende sööt on valmistatud sajaprotsendiliselt kodumaisest Saaremaal kasvatatud teraviljast.

„Eesti inimesed – nii meie kliendid kui ka kõik me ise, kes Meistrite Kvaliteedi köögipoolel ametis – hindavad väga kohalikku toorainet, kuna me usaldame Eesti toitu ja selle kvaliteeti. Seetõttu on paljudes meie peamistes valmistoitudes valdavalt kasutusel omamaine tooraine – Eestist on pärit meie salatite kartulid, porgandid, aga ka piimatooted, nagu näiteks majonees,“ kirjeldas Maxima Eesti peakokk. „Ka kondiitritoodetes kasutame võimalusel kohalikke marju ja puuvilju.“

Paljudes meie valmistoitudes on valdavalt kasutusel omamaine tooraine – Eestist on pärit meie salatite kartulid, porgandid, aga ka piimatooted.

Rauno Saar, Maxima Eesti peakokk

Ka lihatoodete osas on Maximal Rauno Saare sõnul hea koostöö Eesti lihakasvatajatega. „Meie lettide värsked lambalihapalad tulevad Muhumaalt. Kogu värske sealiha on pärit Frank Kutteri farmidest, kus kõik sead on ise kohapeal kasvatatud ning nende sööt on valmistatud sajaprotsendiliselt kodumaisest Saaremaal kasvatatud teraviljast,“ kirjeldas Saar.

Meistrilt nõutakse ka kunstnikukätt

On levinud ütlus, et ei sööda mitte ainult suu, vaid ka silmadega. Toidukaupade pakendite loojad töötavad iga päev selle nimel, et poes ostjate pilke püüda. Samavõrra oluline on ka valmiskauba väljanägemine.

„Mina ütleksin küll ilma liialdamata, et Meistrite Kvaliteedi köökides ja Maxima valmistoidulettide taga töötamine nõuab omajagu kunstnikukätt. Alates lihatükkide lõikamisest kuni kogu kauba väljapanekuni, sättides lihad, salatid, koogid-tordid ja kõik muu selliselt, et need „räägiksid“ ostjaga,“ kirjeldab Maxima tegevjuht Kristina Mustonen neid kauplusetöötajate lisaülesandeid, millele ehk esmapilgul mõeldagi ei oska.

Meistrite Kvaliteedi toidu väljapanek nõuab ka omajagu kunstnikukätt.

Kristina Mustonen, Maxima Eesti tegevjuht

Jaga
Kommentaarid