TOIDUREIS | Soome saunapealinn trügib ka gurmeepealinnaks. Milliseid maitseelamusi pakub Tampere?
Hiljuti soomlaste seas läbi viidud küsitlus näitas, et kui inimesed seisaks silmitsi tõsiasjaga, et nad peavad oma kodukohast mõnda teise Soome linna kolima, oleks nende esimene eelistus Tampere. Saladus, kuidas merest kaugel asuv kunagine suur tööstuslinn sellise populaarsuse on saavutanud, peitub selle järvedes, kultuuri- ja spordielus, saunade rohkuses ning kahtlemata vaimustavas restoranikultuuris.
„Globaliseerumine“ pole enam ammu positiivse kõlaga sõna, mõtlen suurest kruusist cappuccino’t luristades ja Tampere populaarsuse üle juureldes, mis pole tõesti nii kosmopoliitne kui Helsingi ja kus tänaval jalutades näeb vaateakendel ka teistsuguseid brände kui igas teises maailma suurlinnas. Aga seda pole ju ka ääremaal elamine – poliitikute ja ettevõtjate nimekiri sellest, mis kõik on Eestis halvasti või kallis lihtsalt selle pärast, et elame Euroopa servas, on sama eepiliselt pikk kui globaliseerumise negatiivsete efektide loetelu. Võtan selle segadusse ajava mõtte peale suure ampsu New Yorgi juustukooki, et kõigi meie aja hädadega kuidagigi toime tulla. Ja asjad hakkavadki paistma natuke teises valguses.