Oktoberfesti õlu on tavaliselt kangem kui tavaline õlu. Alkoholisisaldus jääb vahemikku 5,8–6,3%, mis annab õllele rikkalikuma maitse ja täidlasema keha. Kõrgem alkoholisisaldus selles õlles on osa traditsioonist, mis ulatub tagasi festivali algusaegadesse.

Värvus ja maitse

Oktoberfesti õlle värv vaheldub sügavkollasest kuni merevaigu värvini ja sellel on rikkalik maitse, mis on saavutatud pikema kääritamise ning laagerdamisega. Magusam ja karamelline alatoon eristab seda teistest õlledest. Maitseprofiil on saavutatud tänu linnastele ja humalatele, mida kasutatakse õlle valmistamisel.

Valmistamisprotsess

Oktoberfesti õlut kutsutakse Märzeniks ja see valmib traditsioonilise meetodiga – õlu kääritatakse märtsis ja hoitakse siis keldrites kuni sügiseni. Nii saab festivaliõlu oma sügavuse ja keerukuse. Laagerdamise ajal arenevad selles omapärased maitsed ja aroomid, mis muudavad humalavee nii eriliseks.

Serveerimine

Oktoberfesti õlut serveeritakse Maß'ides, suurtes üheliitristes klaaskannudes. Need on spetsiaalselt disainitud hoidma õlut kauem jaheda ja värskena. Õlle kanguse kõrval on ka suured klaasid osa Oktoberfesti traditsioonist ja neid on kasutatud juba sajandeid.

Oktoberfest

Festival sai alguse 1810. aastal, kui Müncheni linnas tähistati prints Ludwigi ja printsess Therese pulmi. Sellest ajast alates on festivalist kujunenud iga-aastane traditsioon, mis kestab kaks nädalat ja lõpeb esimesel oktoobri nädalavahetusel.

Oktoberfesti õlu kuulub traditsiooniliselt Märzeni tüüpi õllede hulka. Märzen on saksa keeles „märts“ ja viitab õlle valmistamise kuule.

Oktoberfest on osa Saksamaa kultuurist ja ajaloost ning inspireerinud paljusid teisi õllefestivale üle kogu maailma. Oktoberfesti õlu on eriline jook, millel on oma ajalugu ja traditsioonid ning mida peetakse üheks maailma paremaks õlleks. Maitse ja aroom eristavad seda teistest õlledest, muutes selle maitsmise üheks festivali kõige oodatumaks osaks.

Populaarsemad Oktoberfesti õllesordid

  • Paulaner Oktoberfest Bier

    Paulaner on üks populaarsemaid Oktoberfesti õllesid mitmel põhjusel. Sel on selge merevaigu tooni värvus, mis on eristatav ja meeldivalt vahutav. Vürtsikad humalad täiendavad Paulaneri magusaid röstitud linnaseid, millele on raske vastu panna. Õlu on valmistatud nii, et sellel on silmapaistev leivamaitse, mida tasakaalustab suurepärane süsinikdioksiiditase.

  • Hacker-Pschorr Original Oktoberfest Amber Märzen

    Original Oktoberfest Amber Märzen esindab kõike, mida sellise kaliibriga õlu peaks olema. See ühendab endas täiusliku linnase ja magususe segu ning üleminek kergest kleepuvusest kuivavasse lõppu. Amber Märzenis on tunda kerget vürtsi, ingverit ja rosinaid, mis meelitavad maitsemeeli puuviljaste linnasenootidega.

  • Spaten Oktoberfestbier Ur-Märzen

    Oktoberfesti õlled ei saa olla originaalsemad kui see, mida pakub Spaten. Sellel õllel on ilus kuldpruun värv ja suurepärase järelmekiga linnasemaitse. Paljud õllesõbrad armastavad selle õlle kerget süsinikdioksiidi sisaldust.

Kui tee Münchenisse on liiga pikk, saab seda autentset õlut maitsta 13. oktoobril Unibet Arenal toimuval Oktoberfestil. Proosit!

Uuri lähemalt SIIT!

Jaga
Kommentaarid