Nädala jooksul pakutakse külastajatele maitseelamusi mõisarestoranides, kõrtsides, kodurestoranides ja ökospaa söögitoas. Kõik söögikohad pakuvad külastajatele tollel oktoobrikuu nädalal just piirkonnale omaseid toite. Tekib paratamatult küsimus, mis need kohalikud Lahemaa maitsed siis on?

„Kindlasti tuleb rõhutada kartuli olulisust, seda nii toidus, aga eriti viina ajamises. Viin on Lahemaa piirkonnas olnud erilisel kohal sajandeid, teada on piirkonna rikastumisest Soome kuiva seaduse aegu sada aastat tagasi. Oleme korraldanud ka selliseid õhtusööke, kus viina on serveeritud nii toidus kui ka toidu kõrval. Kui veel olulisi toorained mainida, on need kohalikud seened ja ulukiliha,“ lisab Alaküla. Lisaks toitudele on restoranide nädalal au sees ka kohalikud veinid, mida pakuvad Valgejõe Veinivilla ja Habaja Viinavabrik.

Restoranid avavad 12 põnevat paika: nii juba tunnustatud söögikohad kui ka ainult sündmuse raames loodud eriprojektid.

  • Uhked mõisarestoranid: Lahemaa pärlid Sagadi, Palmse ja Vihula ning südamaa pool asuv Anija on eriti toredad just nüüd, mil restoranikülastuse saab kombineerida romantilise jalutuskäiguga kaunis sügiseses mõisapargis.

  • Toit ja vein: proovi kohapeal valminud jooki koos sobitatud toitudega Valgejõe Veinivillas ja Habaja Viinavabrikus või maitse laia maailma veine ja kuula sommeljeedest pererahva veinilugusid Relais Liimockis Aaveres. Veinivilla külastajaid ootab muu hulgas eriline ilma elektrita valminud õhtusöök, mida saab nautida elava tule valgel.

  • Taimetoitlastele on huvitavad menüüd Georgi söögitoas Väike-Maarjas ja ökospaas Harmoonikum Viimsis – aga otse loomulikult on nende restoranide toidukaartidel ka näiteks Äntu mahekana ja lumepallisupp kodukanade munadest. Ära maga maha Harmoonikumi kaerakiislit, sest mujalt sa seda juba ei leia!

  • Sügisese looduse ilu saab hea toiduga kombineerida Lahemaa mereäärsetes paikades – tuntud ja armastatud kodurestoranis MerMer Kolga-Aablas, Vergi sadama Wirkesis ja Villa Dombrovkas Karepal. Villa Dombrovka külaliskokk on Maru, kes pakub lausa viiekäigulist õhtusööki. Kõrvemaal ootab külalisi Pillapalu Forest Retreat chef Ellery Powelliga, kelle kaubamärgiks on metsatoidud. Wirkesisse saab tulla Põhja-Eestile ainuomaselt isegi merd mööda, et maitsta kohalikku kala ja hirvelihahautist.

Põhja-Eesti paepealsed maitsed ootavad proovimist! Lisainfo kõigi menüüde, hindade ja lahtiolekuaegadega leiab SIIT.

Sagadi mõisa restorani peakokk Maren Rits.

Jaga
Kommentaarid