Parimad õunakoogid küpsetad nii:

1. Koogiõun on hapu õun. Magusaid õunasorte kasuta hoopis krõbedikes, ahjumagustoitudes ja vähem magusate tainastega kookides.

2. Kui oled suur küpsetaja, kasuta õunte puhastamisel õunasüdamiku eemaldajat, viilutamiseks saad kasutada mandoliini.

3. Puhastatud-viilutatud õunad piserda üle sidrunimahlaga, et need õhuga kokkupuutes kohe pruuniks ei muutuks. Koduõuntega juhtub see eriti kiiresti, sest mingeid säilitavaid aineid pole nendele pritsitud.

4. Koduaia õunu kasuta kindlasti küpsetamisel koos koorega, et häid mineraale mitte minema visata.

5. Õunakoogi välimus muutub uudseks ja efektseks, kui katsetad erinevaid õunatükeldusviise. Tükkide ladumise korrapäraga saad omakorda moodustada huvitavaid mustreid.

6. Õunakoogi juurde kuulub peaaegu alati kaneel. Sobivad ka kardemon või nelk, huvitav kooslus on vanill ja must pipar. Ürtidest klapivad hästi piparmünt, meliss ja ka vänge rosmariin, mille lehti lisatakse õunte sekka peeneks hakitult.

Prantsuse õunakook

Krõbeda koorikuga Prantsuse õunakook

8–10 lõiku

Lihtne valmistada, aga mahlane nagu struudel, hoiab paremini oma vormi ja on pealt kergelt krõbe. Imeline!

  • 5 õuna (500 g)

  • 90 g täisterajahu

  • 90 g nisujahu

  • 125 g võid

  • 120 g pruuni suhkrut

  • 3 muna

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • 1 tl vanillsuhkrut

  • soovi korral 2 tl rummi

  • 2 sl pruuni suhkrut peale raputamiseks

1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ja vooderda 20 cm diameetriga lahtikäiv koogivorm seest küpsetuspaberiga. Koori ja puhasta õunad ning viiluta eriti õhukeselt – siis need sulavad suus!

2. Vahusta munad suhkru- ja vanillsuhkruga. Vahustamise ajal kalla hulka sulatatud või ning jätka vahustamist veel mõni minut. Soovi korral lisa siin etapis tainale rumm.

3. Sega jahud küpsetuspulbriga ja lisa munavahule. Sega tainas läbi, aga võimalikult vähe seda kloppides. Viimasena pane juurde õunaviilud ja tõsta spaatliga ettevaatlikult segamini.

4. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi ja silu pealt ühtlaseks. Pudista sinna suhkrut – see aitab muuta pealispinna krõbedaks. Küpseta ahju keskosas 40 minutit.

Sobilikud õunasordid on magushapud ega lagune kergesti, näiteks 'Jonagold', 'Elstar', 'Braeburn', 'Honey Crunch' või 'Pink Lady'. Kodumaistest sortidest sobib väga hästi 'Krügeri tuviõun'.

Soovitused

  • Kaneelisõbrad raputavad koos suhkruga koogile peale ka kaneeli.

  • Kui soovid veidi vähem rasvast kooki, võid poole võist asendada ka maitsestamata jogurtiga.

Õunaleib

Õunaleib

6–8-le

Veidi nagu banaanileib, aga kodumaiste õuntega! Õunu kulub siia ohtralt.

  • 400 g õunapüreed (vaja läheb 700 g õunu ja veidi vett)

  • 325 g täisteraspeltajahu

  • 50 ml oliiviõli

  • 100 g pruuni suhkrut

  • 1 muna

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • 1 tl vanillsuhkrut

  • 1 tl kaneeli

  • 1 tl kardemoni

  • 2 õuna (200 g)

1. Kasuta magustamata valmis õunapüreed või keeda püree õuntest ise. Ise valmistades kasuta 700 g õunu, millest saad u 400 g õunapüreed. Koori, puhasta ja tükelda õunad, keeda väheses vees pehmeks ning purusta saumikseriga ühtlaseks.

2. Tõsta õunapüree suurde kaussi, lisa oliiviõli, muna, pruun suhkur ja ülejäänud maitseained ning sega hoolikalt läbi. Sega speltajahu küpsetuspulbriga ja lisa järk-järgult tainale, samal ajal pidevalt segades. Viimasena puhasta ja haki kuubikuteks kaks õuna ning sega kuubikud taina hulka.

3. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud piklikku leivavormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 60–70 minutit. Õunaleib on valmis, kui hambatikk tuleb seest puhtalt välja. Naudi soojalt.

Nõuanne

Õunaleiba saad viilude kaupa pista ka sügavkülma. Nii on pimedatel sügisõhtutel hea kooki viilhaaval röstris soojendada.

Õunakook mandlilaastudega

Suus sulav õunakook mandlilaastudega

12-le

Või ja mandli maitsete kombinatsioon koos hapude õuntega on lihtsalt vastupandamatu. Lihtne valmistada ja veelgi lihtsam (lõputult) süüa!

  • 200 g võid

  • 130 g pruuni suhkrut

  • 3 muna

  • 1 sidruni riivitud koor

  • 150 g valget speltajahu

  • 50 g tärklist

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • 25 g mandlilaaste

  • 500 g hapusid õunu

KATE:

  • 2 sl mandlilaaste

  • 1 sl suhkrut

1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ja vooderda 26 cm diameetriga koogivorm küpsetuspaberiga. Koori, puhasta ja viiluta õunad, jättes sektorid viiludena omavahel kokku.

2. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks ja vahusta siis ükshaaval sinna munad.

3. Sega eraldi kausis kokku tärklis, jahu ja küpsetuspulber ning lisa tainale, samal ajal segades. Viimasena sega tainasse 25 g mandlilaaste.

4. Kalla tainas vormi, silu pealt ühtlaseks. Tõmba ühe õunasektori viilud omavahel lehvikuks ning suru ühe otsaga kergelt taina sisse. Korda sama, kuni oled koogi pealt katnud õunalehvikutega.

5. Sega 1 sl suhkrut kokku 2 sl kergelt purustatud mandlilaastudega ja puista kate koogile. Küpseta ahjus 40 minutit või kuni hambatikk tuleb tainast puhtalt välja. Parim soojalt.

Kodune õunakook pärmitainaga

Kodune õunakook pärmitainaga

20 lõiku

Pehme põhjaga õunakooki saab väga mugavalt näpu vahelt süüa ja see on tõeline laste lemmik oma maheda maitse poolest. Boonusena üllatab pärmitainast kook ka väiksema kalorsusega.

TAINAS:

  • 30 g presspärmi

  • 200 ml piima

  • 500 g nisujahu

  • 100 g pruuni suhkrut

  • 75 g toasooja võid

  • 1 muna

  • soola

KATTEKS:

  • 1 kg õunu

  • veidi sidrunimahla

  • 2 tl kaneeli

  • 1 sl pruuni suhkrut

  • 100 g murakamoosi

1. Murenda pärm kaussi, lisa suhkur ja hõõru vedelaks. Kalla peale käesoe ehk 35–40-kraadine vesi ning sega läbi. Sega eeltaina hulka 200 g jahu – segu peab jääma hapukoorelaadse konsistentsiga. Kata kauss rätikuga ja jäta sooja kohta 30 minutiks kerkima. Eelkergitatud tainale sõtku hulka muna, pehme toasoe või, sool ja järk-järgult ülejäänud jahu, kuni tainas on pehme. Vormi palliks, kata rätikuga ja jäta veel kerkima 30 minutiks.

2. Seni valmista ette õunad: puhasta, koori ja viiluta. Aseta õunaviilud kaussi ning nirista peale sidrunimahla, lisa 1 tl kaneeli ja sega läbi. Nii ei tõmbu õunad pruuniks ning omandavad kergelt sidruni ja kaneeli maitse.

3. Kerkinud tainas rulli küpsetuspaberile ühtlaseks ristkülikuks, mis enam-vähem kataks ahjuplaadi. Libista tainas ahjuplaadile ja kata pealt diagonaalridadena õuntega. Puista sinna suhkru-kaneelisegu (1 tl kaneeli + 1 sl pruuni suhkrut). Kata kook rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima veel 30 minutiks. Seejärel küpseta kooki 190-kraadises ahjus 45–50 minutit – vajadusel kata pealt hõbepaberiga.

4. Võta kook ahjust välja ja pintselda pealt murakamoosiga. Nii lisad koogile mõnusa meki ja ilusa läike. Lõika ruutudeks ja naudi mõnuga.

Kohupiima-hapukooretäidisega õunakook

Kohupiima-hapukooretäidisega õunakook

10-le

See on hea kook, kuhu sobivad pisikesed koduaia õunad, mis muidu rändavad sageli kompostikasti. Sordilt eelista magushapusid sorte, need klapivad magusa kohupiima-hapukoorekreemiga.

  • 85 g toasooja võid

  • 60 g pruuni suhkrut

  • 190 g täisterajahu

  • soola

  • 1 muna

  • 400 g väikeseid õunu

  • 0,5 sidruni koor

  • 400 g teralist kohupiima

  • 200 g hapukoort

  • 2 muna

  • 1 tl vanillsuhkrut

  • 80 g pruuni suhkrut

1. Vahusta toasoe või suhkruga kohevaks ning seejärel lisa vahustades 1 muna. Maitsesta soolaga, lisa jahu ning sõtku käega ühtlaseks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 20 cm diameetriga lahtikäiva koogivormi põhja ja servadele ning tee põhjale kahvliga väikesed torked. Tõsta põhi külmkappi seisma, kuni valmistad täidist.

2. Koori ja puhasta õunad ning lõika sektoriteks. Tee sektoritele sügavad sisselõiked nii, et ots jääb kokku. Pane kaussi ja nirista peale veidi sidrunimahla.

3. Kreemiks sega kokku kohupiim, hapukoor, munad, vanillsuhkur ja pruun suhkur. Riivi hulka sidrunikoor ning sega hoolikalt läbi. Kalla kreem koogipõhjale ja seejärel aseta ringjalt peale sisselõigetega õunasektorid. Küpseta 190-kraadises ahjus 70 minutit. Võta ahjust välja ja jahuta täielikult – 2–3 tundi või isegi üleöö. Serveeri koos vanillikastmega.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid