KUULA | Tippkokk Roman Zaštšerinski õpetab tegema maailma parimat tomatikastet ja jagab nippe pelmeenide maitsestamiseks
Oma Maitse podcast „Toidujutud„ võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad ja praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks. Täna on külas restoranide Kolm Sibulat ja Moon eestvedaja, presidendilt toidukultuuri edendamise eest Valgetähe V klassi ordeni pälvinud Roman Zaštšerinski.
27 aastat kokanduses töötanud Romanil on kogemusi ja muljeid jagada küllaga ning saates peatume pikemalt restoraniäris iseendaks jäämisel. „Kui selleks, et olla edukas ettevõtja, pead lahutama ja olema ilma oma lasteta, siis kas see on ikka edu?“ arutleb tippkokk ja kiidab oma tagalat: „Mul on hästi tark naine ja mu vend on ka hästi tark. Kui neid ei oleks, ma arvan, et ma satuks ammu pahandustesse.“
Juttu tuleb ka tunnustustest ja edust: „Mu saadud tunnustused ei loe minu jaoks. Ma olen väga tänulik nende eest loomulikult. Aga praeguses maailmas need ei tähenda midagi - ma elan iga päev uuesti. Iga päev on uuesti võistlus iseendaga. Restoraniäris alustad iga päev uuesti, nii palju uusi ägedaid peakokki tuleb ja uusi ägedaid restorane. Oli mis oli, varem teenitud tunnustused on toredad, aga iga päev on uus algus.“
Kas pika karjääri jooksul oleks pidanud midagi teisiti tegema? „Täna ma ei muudaks mitte midagi. Tahta minna tagasi ja midagi muuta - see on mõttetu. Ma tegin kõik õigesti ja ma ei tahaks midagi muuta. Oli, mis oli. Ma tegin nii, nagu ma tegin. Aga kui ma peaks midagi ütlema 10 aastat nooremale iseendale, siis ütleks seda, mida mu naine ja vend mulle ütlevad - hoia tihedamini suu kinni,“ naerab Roman. „Kõik su jamad algavad sellest, mis tuleb suust sisse ja mis tuleb suust välja.“
Lisaks muhedatele tarkuseteradele jagab Roman saates ka omajagu lahedaid ja praktilisi toiduvalmistamise nippe. Vaatame tema külmkappi ja uurime, mida peakokk kodus sööb. Saame teada, kuidas teha maailma parimaid pannkooke, mis on koduse tomatikastme saladus, kuidas keeta pelmeene ja milline koostisosa muudab kotleti eriti hõrguks.
Head kuulamist!