„Enne veel, kui meil ei kasutatud rukkileiba, oli selle asemel odrajahu. Rukist on kasvatatud viimased tuhat aastat, aga odrajahu viimased kolm tuhat aastat,“ rääkis ürituste projektijuht Merike Puura. „Seetõttu saab 17. septembril Pulga talus näha, kuidas tehakse odrakäkke,“ lisas ta.

Lõimumiste ja sotsiaalsete programmide juht Einike Sooväli ütles, et Eestist pärit vili oli vanasti kõige hinnatum ja kallim võrreldes muudega, sest meie teradel oli suitsumaitse juures. „Ühtlasi said inimesed kindlad olla, et tera on piisavalt kuiv ja tungaltera ei ohusta neid. Kui nüüd rääkida leivateost, siis nälja ja hädade ajal segati rukkileivale isegi õlgi juurde, rääkimata samblast ja kaselehtedest.“

Kuula saatest, kuidas kanepiõli aitas muistseid eestlasi elus hoida ja millest tuli väljend „pandi istuma vee ja leiva peale“.

Eesti leiva päeva sügislaada leib

Jaga
Kommentaarid