SOOVITUSED

Kui sa pole üldse harjunud hommikusööki sööma:

1. Võta alguseks lihtsalt üks puuvili ja natuke pähkleid või seemneid. Edasijõudnud võiksid proovida smuutit puuviljadest, marjadest ja mingist rohelisest, näiteks spinatist, salatist, idanditest või umbrohtudest. Lisa sekka seemneid, pähkleid, soovi korral mõnda hapendatud piimatoodet. Nii saab süsivesikud ja valgud viia tasakaalu ja veresuhkur püsib stabiilsemana.

2. Hommikust isu saab äratada. Kohe pärast ülestõusmist lase kehal üles ärgata: külma veega karastamine, võimlemine, kas või hingamisharjutuste tegemine paneb organismi tööle ja ergutab ainevahetust. Paljudele sobib see, et tööle minnakse jalgsi või rattaga ning süüakse kaasa võetud putru tööl.

3. Ühest toidukorra muutusest ei piisa. Head harjumused hõlmavad ka eluviisi laiemalt, sest meie organism on tervik ja üks nõrk koht või harjumus võib nullida pingutused teises valdkonnas. Võime koostada endale parima võimaliku toitumiskava, aga kui uni on halb, liikumist vähe ja stress paneb liigselt alkoholi, nikotiini või narkootiliste ainetega sõbrustama, pole sel olulist tulemust.

Oma Maitse eriväljaanne

Pikemalt loe söömise põhireeglitest Oma Maitse eriväljaandest „Lihtsad õhtusöögid!“ Mahukas kogumikus otsime vastuseid küsimusele, miks on söömisest saanud viimasel ajal omaette väljakutse.

1 Söömisele omistatakse üht huvitavat aspekti, mis tempokas igapäevaelus meelde eriti ei tule. Nimelt suudame ise otsustada ja kontrollida, mida ja millal sööme. Ära lase siis juhtohje käest, vaid uuri, kuidas tulla toime emotsionaalse söömisega ja süüa seda, mida tõeliselt tahad ja vajad, mitte seda, mille järele käsi automaatselt haarab.

2 Elustiil mängib toiduvalikutes suuremat rolli, kui esialgu paistab. Stressi maandamine, liikumine ja piisav magamine on need kolm põhilist isude reguleerijat.

3 Erinumber on hea abivahend ka lapsevanematele toiduga seotud teemade kokkuvõtlikuks seletamiseks. Teemat aitab lahti võtta toitumisterapeut ja õpetaja Külli Holsting.

4 Kuna õhtusöök on see toidukord päevas, mil toidule kõige enam pühendutakse, siis kogumiku retseptiosa pakub laia valikut just selle jaoks. Esile on tõstetud kiudainete- ja valgurikkad road, eriline tähelepanu on seejuures toitainelisel tasakaalul ja omastatavusel.

5 Toiduained, mida retseptides kasutame, on lihtsad ja kättesaadavad.

Niisiis tea, mida sööd, ja ära jäta seda juhuse või pelgalt tuju hooleks! Ja oska väärtustada igapäevast kodust toiduvalmistamist! Mahukas ajakiri on müügil veel viimaseid päevi. Leiad selle üles suurematest toidupoodidest