„NEFFi moto on algusest peale olnud näidata tavainimestele, et toidu valmistamine ei ole keeruline, vaid hoopis lihtne ja mis peamine ... fun. Eriti mõnus on see siis, kui kõik road ka kenasti välja tulevad. Võimalus oma koduköögis tõeliselt moodsat köögikunsti harrastada ongi see, mida NEFF iga oma ahju, pliidi või muu tehnikaga inimestele pakub,“ ütles enne kokkamise algust tippkokk Laaniste. Lisaks annab NEFF nüüdsest kõikidele oma seadmetele viieaastase garantii.

Menüü küll keeruline, kuid valmistamine lihtne

Põlledesse rüütatuna jaguneti laboriköögis viide meeskonda, et alustada õhtu olulisima ülesande – ühiskokkamisega. Menüü oli koostatud meelega keeruline ja väljakutseid pakkuv, et saaks läbi katsetada erinevad NEFFi köögitehnika võimalused. Lisaks olid toidud pandud kokku toorainetest, mida tihti kodus valmistamiseks ei valita, sest on hirm, et nendega ei saada hakkama. Tippkokkade käe all sai kohe selgeks, et selliseks hirmuks pole mingit alust.

Esimeseks käiguks valmistati ahjus grillitud krabijalgu, millele serveeriti juurde värsket kurki ja fenkolit. See on suurepärane kooslus palavateks suvepäevadeks, kus kuuma pliidi või grilli ees soovitakse veeta võimalikult vähe aega. Pisut sõrgade lahti lõikamist ja maitsestamist ning need saavadki liikuda ahju või grillile. Salati valmistamine võtab aega sama kaua, kui sõrad valmivad, ja imemaitsev eelroog ongi valmis. Selgus, et NEFFi ahi suudab grillirežiimil suurepäraselt jäljendada söegrilli olemust, kahjuks küll ilma suitsumekita.

Mina hindan neid Saksa täpsuse ja kvaliteediga loodud ahje just nimelt nende harukordse läbimõelduse ning mitmekülgsuse pärast.

NEFF Eesti brand ambassador, tippkokk Priit Toomits

Kui ideaalselt serveeritud veiniga kokku klappinud eelroog söödud, liiguti kiirelt edasi supi valmistamise juurde. Plaanis oli kuulus külmsupp gazpacho, mille tegemisel kasutati seekord vaid rohelisi juurvilju ja ürte. Boschi kannmikserit kasutades valmis ka see roog vaid mõne minutiga ja sai serveeritud veelgi kiiremini. Nõks selle supi suurepäraseks muutmisel on täielik maitsete tasakaal: hapukus, soolakus, magusus peavad kõik olema kenasti tunda. Jällegi näide sellest, et hea toit ei pea olema keeruline ega võtma köögis aega tunde.

Õhtu absoluutne tõmbenumber ...

… oli kindlasti pearoog, millele pandud kelmikas nimi Pullipallid. Kokkadeks maskeerunud külalistel tuli puhastada, viilutada ja praadida terve kausitäis pulli munandeid. Elevust tekitas ülesanne paljudes köögiabilistes, sest „pullipallid“ pole just igapäevane toit või tooraine. Serveerituna koos teise erilise toorainega – seenega, millel nimeks lõvilakk – said osalised käe valgeks ühe väga põneva pearoa valmistamisel. Lisaks ka maitses pearoog selle nime vääriliselt – taldrikul oli nii erinevaid tekstuure, aroome kui ka maitseid. Isegi kui pullimunad pole tavapärane valik, on sellise toidu puhul elamus alati garanteeritud.

Keerulisim käik oli kogu õhtusöögil loomulikult magustoit, mis koosnes kokku kuuest erinevast kihist. Kõik kihid oli vaja eraldi valmistada: tainas kokku segada, rullida ja ahju lükata; kreemid ja tarretised, keedised kokku vaaritada. Erinevalt eelmisest kolmest roast on magustoitude valmistamine teadus, kus kõik käib grammi, minuti ja kraadi täpsusega. Kui retsept on ees, on ka eksimisruumi minimaalselt. Magustoidu tõeliseks staariks oli maasikas, mis „kõlas“ läbi igast desserdikihist. Tulemuseks oli õhtu maitsenael: sügava, hapukalt magusa ja värske mekiga krõbe dessert.

Huvitava tähelepaneku tegi üks toiduvalmistaja, kes ütles, et kogu kokkamise ajal ei mõelnud ta kordagi ei pliidile, ahjule ega muule köögitarvikule: kõik lihtsalt toimis, oli alati käeulatuses ja tegi täpselt seda, mida vaja. See ongi hea köögi musternäidis: abiline, mis teeb alati seda, mida vaja – vaikselt, tähelepandamatult ja järjepidevalt.

NB! Kõikide Academic Food Labis valmistatud toitude retseptid leiate artikli lõpuosast. Head kokkamist!

Vaata lähemalt ka: www.neff.ee

GRILLITUD KRABIJALAD

Viie portsu valmistamiseks vajad:

600 g krabijalgu
150 g kurki
120 g fenkolit ehk apteegitilli
100 g võid
50 g küüslauku
50 g peterselli
80 g panko-riivsaia
100 g õli
10 g spirulinapulbrit
veidike sidrunimahla, soola, suhkrut, tilli

Grilli krabijalad, lõika pikuti lahti ja eemalda liha. Maitsesta krabiliha sulatatud või, küüslaugu ja peterselli segus ning aseta jala sisse tagasi. Ülejäänud krabilihast valmista väikesed krabikoogid, paneeri neid pankos ja prae võis. Kastmeks valmista aioli, millele lisa spirulinat. Viiluta värske kurk ja fenkol õhukeselt ning maitsesta tilli, happe ja soolaga. Serveeri lisandina.

ROHELINE GAZPACHO

Viie portsu valmistamiseks vajad:

350 g kurki
350 g fermenditud kurki
150 g rohelist paprikat
50 g spinatit
20 g rohelist tšillit
80 g karulauku
20 g kuusevõrseid
30 g basiilikut
30 g koriandrit
600 g kasemahla
veidike soola, suhkrut, sidrunimahla

Puhasta kurk, paprika, spinat, roheline tšilli ja karulauk, tükelda veidi väiksemaks ja pane 2/3 sellest toorainest kannmikserisse. Lisa maitseks kasemahl, kuusevõrsed ja basiilik ning püreesta. Maitsesta soola, happe ja vähese suhkruga. Kurna saadud püree läbi sõela. Serveeri sifoonist. Ülejäänud kolmandik toorainetest lõika väikesteks kuubikuteks, lisa koriander ja serveeri supi peale salatiks. Paku suppi võimalikult jahedalt.

PULLIPALLID

Viie portsu valmistamiseks vajad:

5 tk pullipalle
5 tk lõvilakka
500 g lillkapsast
50 g sinepit
80 g panko-riivsaia
200 g õli praadimiseks
100 g hapukoort
1 tšillikaun
veidike soola, suhkrut, pipart, kalvadost

Puhasta lõvilakk, lõika tükkideks ja prae võis. Maitsesta praadides soola ja pipraga. Lõika lillkapsast väikesed õisikud ning prae võis koos tšilli ja küüslauguga. Varreosast valmista kreem – keeda, püreesta, lisa võid ja maitseaineid. Puhasta pullipallid kelmetest, viiluta ja marineeri hapukoore, Dijoni sinepi, soola ja musta pipra segus. Paneeri pallid pankos ja prae võis. Valmista lõpuks koorene sinepikaste, maitsesta saadud kaste vähese kalvadosega.

MAASIKADESSERT

Gluteenivaba krõbedik

50 g külma võid
50 g kookossuhkrut
50 g mandlijahu
50 g riisijahu
80 g maasikašokolaadi
10 g viinamarjaseemneõli

Näpi purutaoliseks massiks kokku või, suhkur, mandli- ja riisijahu. Aja ahjuplaadile laiali ja küpseta 160kraadises pöördõhuga ahjus 13–15 minutit. Seni sulata šokolaad ja sega õliga. Kui krõbedik on jahtunud, sega see šokolaadi hulka ning aja 2 mm paksusena plaadile laiali.

Maasikatükkidega tarretis

350 g maasikapüreed
250 g maasikatükke
7 g pektiini
50 g suhkrut
4 g lehtželatiini

Pane želatiin külma vette likku. Tükelda maasikas 0,5 cm kuubikuteks. Sega suhkur ja pektiin kokku. Pane potti püree ja lisa sellele pidevalt segades pektiini-suhkrusegu. Jätka segamist ja aja moos keema. Keeda üks minut. Tõsta tulelt ja sega kohe hulka želatiinilehed. Seejärel lisa maasikatükid. Kalla tarretis vormi.

Laimikreem

190 g vahukoort
190 g piima
75 g munakollaseid
40 g suhkrut
270 g valget šokolaadi
2 g lehtželatiini
3 laimi koor
85 g laimimahla

Paisuta lehtželatiin külmas vees. Sega kausis vispliga kokku suhkur, laimikoor, munakollased, piim ja vahukoor. Tõsta kauss veevannile ja pidevalt vispliga vahustades kuumuta, kuni saad ilusa tihke vahu (84 kraadi). Tõsta tulelt, sega hulka želatiin ja seejärel šokolaad. Viimasena lisa laimimahl.

Gluteenivaba liivatainas

100 g võid
60 g tuhksuhkrut
30 g mandlijahu
40 g muna
2 g soola
160 g riisijahu

Sega või riisijahuga purutaoliseks massiks. Lisa ülejäänud koostisosad. Rulli saadud tainas kahe paberi vahel 2–3 mm paksuseks. Külmuta. Lõika välja parajad tükid ja küpseta neid 160kraadises ahjus 17–18 minutit.

Maasika-laimigeel

130 g maasikapüreed
55 g laimimahla
1,5 g agar-agarit
25 g suhkrut

Sega koostisosad, aja pidevalt segades keema ja lase minut podiseda. Kalla vormi.

Vahukoore-kookoskreem

150 g vahukoort
150 g kookospüreed
10 g tuhksuhkrut
200 g mascarpone’t

Vahusta koostisosad pehmeks kreemiks.

Pane dessert kokku (alt üles):

1. Gluteenivaba krõbedik
2. Maasikatükkidega tarretis
3. Maasikašokolaadiketas
4. Laimikreem
5. Gluteenivaba liivatainas
6. Maasika-laimigeel

Kõrvale pritsi vahukoore-kookoskreem ja kaunista värskete maasikatega.

Miks valida koju just NEFFi ahjud ja pliidid?

NEFFi pliitide ja ahjude tugevus on alati olnud see, et nende köögiriistadega varustatud köögis saab ka tavaline asjaarmastaja ning hobikokk end eksperdina tunda. Piltlikult öeldes ja üht Eesti kuulsat muusikut tsiteerides: „Kõik tuleb välja.“ Ükski toit ei valmi NEFFi ahjudes üle ega jää tooreks – kõike annab juhtida loominguliselt ja lihtsalt, intuitiivselt, masinat palju õppimata või tundmata. NEFFi köögitehnika kõige olulisem erisus muude ees ongi ülim läbimõeldus ja päriseluliste probleemide lahendamine.

NEFF on köögimasinaid tootnud juba peaaegu 150 aastat. Illustratiivsemalt öeldes on NEFF pakkunud 14 aastakümne jooksul imelisi õhtusööke, tuues kodudesse iga uue kümnendiga mõne lisamugavuse või -võimaluse. Ettevõtte asutaja Carl Neff oli see, kes andis maailmale esimese pliit-ahju, kus kivisütt põletades oli korraga võimalik töötada nii haudepoti kui ka panniga.

1919. aastal oli Neff see, kes tuli välja maailma esimese gaasiahjuga, milles oli mitu soojaelementi. See tähendas, et kokad said samal ajal küpsetada kaht toitu erineval temperatuuril. 1950. aastad tõid kaasa ahjud, milles oli ülitäpse kuumuskontrolli tarvis sees termostaat. Kümnend hiljem oli just firma NEFF see, kes lõhkus pliidi kaheks ning asetas ahju köögimööbli keskele ja pliidi köögisaarele.

Üsna tühisena, kuid absoluutselt revolutsiooni tekitanud uuendus viimastel ahjudel on nende Slide & Hide’i funktsioon, mis ei ole muud kui võimalus ahjuukse avamisel peita see ühe sujuva liigutusega ahju alla. Väike muutus annab aga võimaluse moppida mugavalt liha, jälgida leibade küpsemist hirmuta põletusi saada ja nii edasi. See on üks neist funktsioonidest, mis ühekordsel kasutamisel hakkab tunduma kindla vajadusena.

Teine ülioluline arendus ahju puhul on selle võimalus küpsetada samas ahjus samal ajal mitut rooga. Uuenduslik õhuvahetussüsteem tagab, et iga toit säilitab oma maitse ja lõhna. Nii saab sama soojaga lasta ahjus küpseks põrsakülje ja šokolaadikoogi ning mõlemal säilib oma mekk ja aroom.

Vaata lisaks: www.neff.ee

Jaga
Kommentaarid