NEFF on toonud Eestisse täiesti uue koduse köögikunsti taseme
Äsja oma viiendat Eestis tegutsemise aastat tähistanud Saksamaa köögitehnikatootja NEFF on üsna lühikese ajaga toonud Eestisse täiesti uue taseme koduste köökide sisustamises ja selles, mida on võimalik intuitiivses (kodu)köögis tegelikult valmistada. Pole palju öelda, et NEFF on andnud eestlastele suurepärase võimaluse muuta oma koduköök restoranitasemel toitude pakkujaks.
Taaskord kogunesid kutsutud külalised – tuntud toidukriitikud, ajakirjanikud, suunamudijad – Academic Food Labi seda fakti kontrollima, sest lisaks NEFFi tegutsemisaastapäeva tähistamisele pandi proovile kõik laboris olevad Saksamaa köögitehnikatootja masinad. Brand ambassador’id, tippkokad Andrus Laaniste ja Priit Toomits olid jälle pannud kokku ka üsnagi keerulise neljakäigulise õhtusöögi, mis tuli igal sööjal endale ise valmistada.
„NEFFi moto on algusest peale olnud näidata tavainimestele, et toidu valmistamine ei ole keeruline, vaid hoopis lihtne ja mis peamine ... fun. Eriti mõnus on see siis, kui kõik road ka kenasti välja tulevad. Võimalus oma koduköögis tõeliselt moodsat köögikunsti harrastada ongi see, mida NEFF iga oma ahju, pliidi või muu tehnikaga inimestele pakub,“ ütles enne kokkamise algust tippkokk Laaniste. Lisaks annab NEFF nüüdsest kõikidele oma seadmetele viieaastase garantii.
Menüü küll keeruline, kuid valmistamine lihtne
Põlledesse rüütatuna jaguneti laboriköögis viide meeskonda, et alustada õhtu olulisima ülesande – ühiskokkamisega. Menüü oli koostatud meelega keeruline ja väljakutseid pakkuv, et saaks läbi katsetada erinevad NEFFi köögitehnika võimalused. Lisaks olid toidud pandud kokku toorainetest, mida tihti kodus valmistamiseks ei valita, sest on hirm, et nendega ei saada hakkama. Tippkokkade käe all sai kohe selgeks, et selliseks hirmuks pole mingit alust.
Esimeseks käiguks valmistati ahjus grillitud krabijalgu, millele serveeriti juurde värsket kurki ja fenkolit. See on suurepärane kooslus palavateks suvepäevadeks, kus kuuma pliidi või grilli ees soovitakse veeta võimalikult vähe aega. Pisut sõrgade lahti lõikamist ja maitsestamist ning need saavadki liikuda ahju või grillile. Salati valmistamine võtab aega sama kaua, kui sõrad valmivad, ja imemaitsev eelroog ongi valmis. Selgus, et NEFFi ahi suudab grillirežiimil suurepäraselt jäljendada söegrilli olemust, kahjuks küll ilma suitsumekita.
Mina hindan neid Saksa täpsuse ja kvaliteediga loodud ahje just nimelt nende harukordse läbimõelduse ning mitmekülgsuse pärast.
Kui ideaalselt serveeritud veiniga kokku klappinud eelroog söödud, liiguti kiirelt edasi supi valmistamise juurde. Plaanis oli kuulus külmsupp gazpacho, mille tegemisel kasutati seekord vaid rohelisi juurvilju ja ürte. Boschi kannmikserit kasutades valmis ka see roog vaid mõne minutiga ja sai serveeritud veelgi kiiremini. Nõks selle supi suurepäraseks muutmisel on täielik maitsete tasakaal: hapukus, soolakus, magusus peavad kõik olema kenasti tunda. Jällegi näide sellest, et hea toit ei pea olema keeruline ega võtma köögis aega tunde.
Õhtu absoluutne tõmbenumber ...
… oli kindlasti pearoog, millele pandud kelmikas nimi Pullipallid. Kokkadeks maskeerunud külalistel tuli puhastada, viilutada ja praadida terve kausitäis pulli munandeid. Elevust tekitas ülesanne paljudes köögiabilistes, sest „pullipallid“ pole just igapäevane toit või tooraine. Serveerituna koos teise erilise toorainega – seenega, millel nimeks lõvilakk – said osalised käe valgeks ühe väga põneva pearoa valmistamisel. Lisaks ka maitses pearoog selle nime vääriliselt – taldrikul oli nii erinevaid tekstuure, aroome kui ka maitseid. Isegi kui pullimunad pole tavapärane valik, on sellise toidu puhul elamus alati garanteeritud.
Keerulisim käik oli kogu õhtusöögil loomulikult magustoit, mis koosnes kokku kuuest erinevast kihist. Kõik kihid oli vaja eraldi valmistada: tainas kokku segada, rullida ja ahju lükata; kreemid ja tarretised, keedised kokku vaaritada. Erinevalt eelmisest kolmest roast on magustoitude valmistamine teadus, kus kõik käib grammi, minuti ja kraadi täpsusega. Kui retsept on ees, on ka eksimisruumi minimaalselt. Magustoidu tõeliseks staariks oli maasikas, mis „kõlas“ läbi igast desserdikihist. Tulemuseks oli õhtu maitsenael: sügava, hapukalt magusa ja värske mekiga krõbe dessert.
Huvitava tähelepaneku tegi üks toiduvalmistaja, kes ütles, et kogu kokkamise ajal ei mõelnud ta kordagi ei pliidile, ahjule ega muule köögitarvikule: kõik lihtsalt toimis, oli alati käeulatuses ja tegi täpselt seda, mida vaja. See ongi hea köögi musternäidis: abiline, mis teeb alati seda, mida vaja – vaikselt, tähelepandamatult ja järjepidevalt.
NB! Kõikide Academic Food Labis valmistatud toitude retseptid leiate artikli lõpuosast. Head kokkamist!
Vaata lähemalt ka: www.neff.ee